Experten varnar bilägare – så här ska du förvara nyckeln

Biltjuvar utnyttjar säkerhetsluckan i bilarnas låssystem. Experterna varnar därför bilägarna för att förvara bilnyckeln på fel sätt. Här är några tips som försvårar för tjuvarna.
Annons

Experten varnar bilägare – så här ska du förvara nyckeln
Den här BMW:n blev stulen genom att tjuvarna utnyttjade brister i bilens nyckellösa system. Bild: Larmtjänst

Någon gång under natten mot söndag blev en nyare BMW X4 stulen i Mellbystrand. På morgonen var bilen spårlöst försvunnen, bilnycklarna hängde på sin plats och det fanns inga tecken på inbrott eller stöld i huset.

Tre dagar senare hittades vad som var kvar av bilen i ett skogsområde några mil från huset. Bilen hade länsats på i princip allt och karossen dumpats.

Som vi har rapporterat tidigare blir bildelsstölder allt vanligare, och allt vanligare blir det också att nyckellösa bilar drabbas. 

Bilen som stals i Mellbystrand var utrustad med en nyckellöst system vilket tillåter föraren att starta bilen om nycklarna i närheten. Allt man behöver göra för att starta bilen är att fånga upp signalen från nyckeln starta bilen och åka i väg. När bilen startats behövs inte nyckeln längre. Om man inte slår av tändningen och tankar med motorn igång går det att köra hur långt som helst. Därför är det enkelt för tjuvar att snabbt transportera bilen långa sträckor, ut ur landet för att sedan demontera bilen eller koda om den med nya nycklar.

Som om inte det här är illa nog använder tjuvarna redskap som förstärker nyckelsignalen vilket gör att de kan agera långt bort från bilen.

Experter varnar därför bilägare för att förvara nyckeln i närheten bilen. 

Experten varnar bilägare – så här ska du förvara nyckeln
Slå in nyckeln i aluminiumfolie för att försvåra för biltjuvarna.

”Ska man uppmana oroliga till något är det att inte ha nyckeln innanför entrédörren. Lägg nyckeln längre in i bostaden i en plåtburk för att minimera risken att signalen kan fångas upp, säger Göran Strandqvist, utredare på Länsförsäkringar, till Hallandsposten.

Tyska bilistorganisationen ADAC har tidigare testat tjuvarnas metod att fånga upp och förstärka radiosignalen från tändningsnyckeln. ADAC testade 22 bilmodeller från ett dussintal tillverkare och alla gick att låsa upp och köra iväg med den här metoden.

TIPS

Förvara nyckeln långt in i bostaden, helst i en plåtburk.

När du är på språng kan du slå in nyckeln i aluminiumfolie, då skapar du det som kallas för ”Faradays bur”, ett avskärmat utrymme där elektriska fält och radiovågor inte kan passera. Ett enkelt sätt att testa detta är att lägga din egen nyckel i aluminumfolie och se om bilen öppnar sig.

Annons
Annons
Rulla till toppen