Så mycket kostar mest sålda bilarna att serva – stora skillnader

Så mycket kostar mest sålda bilarna att serva – stora skillnader
Volvo XC60 är nästan dubbelt så dyr att serva som Kia Ceed.

Det är stora skillnader i servicekostnad mellan Sveriges mest sålda bilar. Den dyraste bilmodellen kostar i genomsnitt nästan dubbelt så mycket i service som den billigaste under de första sex åren, enligt nya siffror från servicesajten Lasingoo.

Service är bara en av många faktorer som påverkar ägandekostnaden för bilägarna, vid sidan om till exempel bränsle och – inte minst – värdeminskning. Men service är en viktig del i bilkalkylen och vi har tidigare skrivit om hur det oftast lönar sig att ringa runt till olika verkstäder, gärna utanför storstadsområdena, och begära in offerter.

I den här undersökningen har Lasingoo tittat på servicekostnaden för de tolv bilmodeller som registrerades i flest exemplar under 2016.

"För andra året i rad ser vi att priserna skiljer sig nästan dubbelt så mycket från den billigaste till den dyraste modellen. Det finns flera anledningar till att priserna varierar så mycket mellan bilmodell och bilkategori. Det har att göra med hur bilen är konstruerad, hur mycket olja som går åt vid ett oljebyte, hur lång tid själva arbetet tar och vilka reservdelar som krävs", säger Malin Landberg, vd på Lasingoo.

Siffrorna bygger på biltillverkarnas rekommenderande servicescheman och tidsuppskattningar samt genomsnittspriser på reservdelar och verkstädernas arbetskostnad. Priserna baseras på att bilen körs 1.500 mil om året. Priserna som redovisas är genomsnittspriser för verkstäder som är anslutna till Lasingoo inom fem mils radie från Stockholm.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag anstränger mig alltid för att hitta så lågt servicepris som möjligt.
95
69