Lista: Här är BMW-modellerna du inte visste fanns

De bortglömda modellerna från BMW M GmbH gömmer sig i en källare under huvudkontoret – men nu tas de fram. Här är några modeller som du kanske inte hade koll på.

Det gömmer sig många spännande prototyper i BMW:s källare – bilar som aldrig blev verklighet och som sedan länge fallit i glömska. Garaget hos BMW M GmbH verkar kort sagt vara en riktig guldgruva. Här är några av härligheterna.

M5 25 Jahre

För att fira 25-årsdagen av M5 bjöd M GmbH på en läcker specialversion. Några exemplar fick stripes i de klassiska M-färgerna och tjänstgjorde som Ringtaxi på Nürburgring.

Namnlösa Z1-prototypen

Kommer du ihåg lilla Z1? En rolig liten roadster med nedfällbara dörrar (!) som lanserades 1989. Den här namnlösa prototypen fungerade som testbil under utvecklingen av Z1. Designen ändrades sedan till produktionsversionen – som tur var...

M8

Någon M-version av 8-serien blev aldrig verklighet. Många tyckte det var synd att BMW aldrig gjorde slag i saken och lanserade en riktig M8, men det fanns ändå ganska långtgående planer på att faktiskt göra det. Här är BMW M8-prototypen med en lägre vikt tack vare kolfiber och en V12-motor på 600 hästkrafter, som i princip bestod av två sexcylindriga M3-motorer. Och till det serverades en manuell växellåda. Mums! Tyvärr fick modellen inte grönt ljus av styrelsen och modellen föll i glömska.

X5 Le Mans

Efter att M8 inte blivit verklighet vandrade V12-motorn vidare – den här gången till första generationen X5. Effekten skruvades upp till 700 hästkrafter och detta hade kunnat bli världens första X5 M. Tjänstevikt på 2,1 ton och topphastighet på 311 km/h. En detalj som inte är så "M-typisk" är de dubbla avgasutblåsen som är monterade i mitten. Styrelsen sa nej även i det här fallet.

M5 E39 Touring

En superkombi där hela familjen får plats? Det säger inte den prestandaintresserade familjebilsköparen nej till! BMW tillverkade inte officiellt någon Touring-version av M5 E39 trots att både föregångaren E34 och efterföljaren E60 fanns som Touring. Men några prototyper byggdes trots allt och en av dem gick till utvecklingschefen på M GmbH.

M3 E46 Touring

Även M3-modellen var på väg att bli kombi, men det blev den som bekant aldrig. Hittills... Här är Touring-versionen av M3 E46 som koncept.

M5 E34 Cabriolet

Vänta här nu, en cabrioletversion av M5? Ja, den här öppna versionen av E34-generationen hade kunnat bli en föregångare till dagens M6 Cabriolet.

5-serie som "nästan-suv"

Okej, det här är egentligen ingen riktig M-modell men den är rätt rolig ändå. Idag finns ju många så kallade "livsstilsbilar" med högre markfrigång, hasplåtar och terrängdetaljer som ska skjutsa skidor och cyklar. Med denna 530iX Touring ville BMW skapa en fritidskombi med högre tak så att prylarna skulle gå in. Resultatet får du bedöma själv...

M3 E36 Compact

En mindre version av M3 E36 med kaross från 3-serie Compact. Rak sexa med gott om kraft i kombination med manuell låda och kort hjulbas hade säkert inneburit spännande köregenskaper – om den hade fått grönt ljus för serieproduktion.

M3 E30 Pickup

När det skulle gå undan med leveranserna behövdes en M3 Pickup. Det här exemplaret har skön patina och verkar välanvänd. Under huven fanns den fyrcylindriga M3 E30-motorn på 195 hästkrafter. Som synes fanns även E90-generationen av M3 som pickup på konceptstadiet. Vi anar att det behövde kastas upp både en och två sandsäckar på flaket för att färden inte skulle gå alltför mycket på tvären.

Jag väljer en BMW M-bil framför alla konkurrenter!
752
555
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.