Porsche 911 GT2 RS är här med 700 hk, specialklocka och svenskt pris

Porsche 911 GT2 RS är här med 700 hk, specialklocka och svenskt pris

Gamla tiders versioner av Porsche 911 GT2 hade smeknamnet "widowmaker", eftersom den var så farligt snabb att minsta misstag kunde gör din fru till änka. Kanske är det dags att damma av det epitetet igen, då nya Porsche 911 GT2 RS är den starkaste 911:an någonsin med 700 hk och 750 Nm i toppeffekt.

Nya Porsche 911 GT2 RS baseras på 911 Turbo S men är givetvis förändrad på nästan alla punkter. Många av förbättringarna handlar om att minska vikten och Porsche 911 GT2 RS väger in på 1.470 kilo med full bensintank.

Viktminskningen har uppnåtts genom att skippa fyrhjulsdriften och baksätet, samt använda komponenter i titan och kolfiber. Taket är gjort i magnesium, motorluckan i kolfiber. Avgassystemet är tillverkat i titan, vilket sparar sju kilo men också ger Porsche 911 GT2 RS en väldigt speciellt klang i motorsången.

Nya Porsche 911 GT2 RS ger 80 hk mer och 50 Nm extra jämfört med sin föregångare. Motorn är på 3,8 liter. Det sänker 0–100 tiden till 2,8 sekunder och bilen toppar 340 km/h, trots en gigantisk bakvinge som sannolikt bromsar en hel del – dock ger den också välbehövligt downforce över drivhjulen.

Det ryktades om att nya Porsche 911 GT2 RS skulle få vatteninsprutning, vilket nästan vara sant. Istället har GT2 RS en "vattenpåsprutning", vilket innebär att vattendimma kan sprutas på laddluftkylarna vid behov och det sänker temperaturerna när påfrestningarna och effektbehovet är som störst.

Porsches keramiska bromsar är förstås standard på 911 GT2 RS, liksom smidda magnesiumfälgar med centrummutter. Även specialkalibrerat PSM-system som föraren kan använda för att finjustera all inställningar. Sjustegad dubbelkopplingslåda är det enda alternativet och fyrhjulsstyrning är också standard.

Som om inte alla dessa godsaker vore nog går det även att beställa Porsche 911 GT2 RS med ett så kallat "Weissach-paket", vilket sparar ytterligare 30 kilo i vikt. Och vem kan motstå något sådant?

När du ändå har kontaktat revisorn för att överföra handpenningen till din Porsche 911 GT2 RS så kan vi rekommendera att "ta höjd". För första gången erbjuder nämligen Porsche en möjlighet att inte bara köpa GT2 RS utan även ett exklusivt armbandsur – som bara går att beställa i samband med bilköpet. Det är Porsche Design som tagit fram 911 GT2 RS Chronograph, givetvis tillverkat med en boett i titan.

Armbandsuret är anpassat för att ta varvtider med en så kallad "Flyback-funktion". Att klocka en varvtid och påbörja nästa går med ett knapptryck. Att slänga fram dina Porschenycklar vid bardisken kanske är för "nyrikt", men att diskret låta din 911 GT2 RS Chronograph glida fram under kavajarmen är betydligt mer sofistikerat.

Priset i Sverige för Porsche 911 GT2 RS startar vid 2.700.000 kronor. Den speciella kronografen har inget svenskt pris ännu men i Europa kostar den 9.450 euro. Som hittat, Peder!

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag VILL HA en Porsche 911 GT2 RS!
286
35