Bilägare häller spolarvätska i oljepåfyllningen – motoroljan ser ut som guacamole

Bilägare häller spolarvätska i oljepåfyllningen – motoroljan ser ut som guacamole
Man kan skymta kamkedjedrivningen till vänster, och de fyra hålen till tändstiften. Resten är bara klet under ventilkåpan.

De här bilderna dök upp hos den franska facebookgruppen BMW Région Centre för något dygn sedan och har snabbt blivit en snackis på nätet. Vad är det egentligen som hänt?

Ägaren till den här Minin uppges ha stannat vid en bensinmack för att spolarvätskan tagit slut. Fem liter spolarvätska fylldes på, men inte i rätt behållare utan i oljepåfyllningen – alltså rakt ner i motorn.

Föraren kom tillbaka efter tio minuters körning och klagade hos personalen för att bilen börjat ryka blått ur avgassystemet. Men röken var inte det stora problemet, vilket verkstadspersonalen upptäckte när de först lyft upp ventilkåpan och sen även sänkt ner oljetråget.

Vatten och motorolja ska egentligen inte kunna blandas men eftersom spolarvätskan förmodligen innehållit en hel del etanol (alkohol) har det blivit en emulsion. Vevpartiet har fungerat som en stor elvisp och mixat ihop olja och vatten till en gröt, inte helt olik guacamole. En gissning från vår sida är att den gula motoroljan och blåfärgade spolarvätskan skapat den smaskiga, grön/bruna kulören (skiftar, beroende på bild).

Går det att rädda motorn? Tio minuters körning med tveksam eller mycket dålig oljesmörjning kan ha orsakat lagerskador i hela motorn. Det finns speciell sköljutrustning för att renspola motorer, så den kletiga sörjan går nog att få bort. Med betoning på "nog"… Vårt råd är i alla fall att inte köpa en billig, begagnad Mini som importerats från Frankrike.

Resultatet av fem liter spolarvätska och fyra liter motorolja, noga vispat i tio minuter, är rätt häpnadsväckande. Går det att rädda motorn? Tveksamt...

Ser det ut så här under ventilkåpan då har något gått fel. Väldigt fel... Färgen kan få en att längta efter taco-kväll.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här var bland det dummaste jag sett!
347
23