Mercedes X-klass är officiell och redo för tjänstgöring

Mercedes X-klass är officiell och redo för tjänstgöring

Knappt ett år efter att vi fick en första försmak av Mercedes nya pickup är det nu publik premiär för den produktionsfärdiga versionen. 

Mercedes X-klass är ett samarbete med Renault/Nissan och det märks på att modellen delar teknik under skalet med Nissan Navara och Renault Alaskan.

Mercedes vill att nya X-klass ska se muskulös ut med breddade hjulhus och en karaktäristisk front med LED-strålkastare som tillval. Köparna kan välja mellan tre olika modeller: Pure, Progressive och Power.

Vid lanseringen finns två dieselmotorer att välja på: Mercedes X 220 d med 163 hästkrafter och X 250 d med dubbla turbo på 190 hästkrafter. Senare kommer också V6-motoriserade X 350 d med 258 hästkrafter och bensindrivna X 200 med 165 hästkrafter.

Beroende på modell är det antingen en sexväxlad manuell låda eller en sjustegad automatlåda, bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift som gäller.

Den skarpögde bilnörden lägger märke till att interiören skiljer sig en hel del från koncernsyskonen. Men vissa detaljer inte har blivit "mercedesifierade", bland annat kulissen till växelväljaren – Mercedes brukar annars ofta ha rattväxelspak till automatlådan.

Designteamet har heller inte riktigt kunnat ta ut svängarna i bakpartiet, som inte ger några större Mercedesvibbar.

På flaket finns belysning och ett 12-voltsuttag. Bakpartiet har ett integrerat steg för att föraren lättare ska kunna klättra upp på flaket. Steget kan monteras bort för att "bakluckan" ska kunna öppnas 180 grader.

Bilen kan lasta strax över ett ton och dra släp på 3,5 ton. Markfrigången är 20,2 centimeter men den särskilda "offroadfjädringen", som finns som tillval, höjer den till 22,2 centimeter. X-klass klarar att vada genom 60 centimeter vatten.

Försäljningen startar i november.

Mercedes hävdar att X-klass är den första pickupen från en premiumtillverkare. Hur ordet "premium" ska definieras är förstås en lång diskussion, men Cadillac gjorde ett försök med Escalade EXT.

Även amerikanska Lincoln försökte sig på en pickup i form av modellen Mark LT.


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

X-klass blev riktigt snygg, tycker jag.
72
97