Volvos succé fortsätter – på väg mot nytt rekord

Den svenska bilindustrin går på högvarv. Volvo Cars gör ett ordentligt vinstlyft under årets första halvår. Rörelsevinsten blev 6,8 miljarder kronor – 21 procent mer...
Annons

Den svenska bilindustrin går på högvarv. Volvo Cars gör ett ordentligt vinstlyft under årets första halvår. Rörelsevinsten blev 6,8 miljarder kronor – 21 procent mer än samma period förra året. Omsättningen ökade från 84 till 99 miljarder.

Volvo tar viktiga marknadsandelar i Europa och tillväxten på Kinamarknaden är hög – där ökade försäljningen med hela 28 procent.

På väg mot nytt årsrekord

Volvo har också en rörelsemarginal på 6,8 procent trots att det investeras stort i nya bilmodeller och ny teknik. Senare i år presenteras nya suven XC40 och efter det väntar flera nya elbilar.

Totalt sålde Volvo åtta procent fler bilar under årets första halvår än samma period förra året. Volvo sålde 277.641 bilar och företaget är på god väg att slå försäljningsrekord för fjärde året i rad.

”Vi har rapporterat starka vinster samtidigt som vi fortsätter investera i företaget. Vår omvandlingsresa fortsätter”, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

USA fortfarande ett osäkert kort

Men det finns ett orosmoln, och det är att Volvo fortsätter backa på den viktiga USA-marknaden. Hittills i år har Volvos försäljning minskat med sju procent i USA. Volvo har i flera års tid haft försäljningsproblem i Nordamerika.

Volvo skyller på ”begränsade leveranser”, men under andra kvartalet märktes ändå en viss tillväxt och Volvo hoppas mycket på nya XC60.

”Globalt förväntar vi oss att tillväxttakten under första halvan kommer hålla i sig året ut. Vi är övertygade om att vi kommer rapportera ytterligare försäljningsrekord i år”, säger Håkan Samuelsson.

Annons
Annons
Rulla till toppen