Falska p-böter i omlopp – bedragarna använder ny metod

Vi har tidigare rapporterat om falska p-böter där bedragarna har lappat bilar. Deras nya metod går ut på att skicka fakturor direkt hem till bilägarna.

Falska p-lappar känner vi till sedan tidigare, nu skickar bedragarna istället en faktura direkt hem till bilägaren. Observera att parkeringsföretaget bakom denna p-bot inte har något med artikeln att göra. Bild: Pär Brandt

Bedragarnas nya metod går ut på att bilägare får en falsk faktura till brevlådan och den är mycket lurigt utformad.

"De står inte någonstans på fakturan var eller när överträdelsen varit. Det står bara att man har fått en parkeringsböter och ett registreringnummer", säger Lotta Mauritzon, samordnare vid polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

Alla fakturor har varit på 930 kronor och avsändaren är "Asa parkeringsinkasso", ett företag som enligt Mauritzon inte finns registrerat.

Även om man redan har betalt den falska fakturan ska man anmäla händelsen, enligt Mauritzon.

Hittills har det kommit in 70–80 anmälningar, från större delen av landet. Polisen har i nuläget delvis lyckats stoppa bedragarna, skriver Aftonbladet.

"Genom samordning har vi lyckats göra så att de som tecknat sitt konto till det här kontot inte kan få ut några pengar. De kan alltså inte ta ut några pengar som kommit in."

Sedan 1 juli är rubriceringen på denna typ av brott grovt fordringsbedrägeri. Det innebär att det nu räcker det att man har skrivit ut flera fakturor och sedan skickat iväg, då är brottet fullbordat.

Straffet är fängelse som lägst sex månader och som högst sex år. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

85
15