Behåll grannsämjan med Fords smarta uppfinning

Allt började med att Steve von Foerster, en av Fords utvecklingschefer, lånade hem en Shelby GT350 Mustang. När han skulle köra iväg tidigt på morgonen...
Annons

Allt började med att Steve von Foerster, en av Fords utvecklingschefer, lånade hem en Shelby GT350 Mustang. När han skulle köra iväg tidigt på morgonen väckte V8-ljudet så mycket ilska hos grannarna att de ringde polisen!

Steve von Foerster hade försvunnit från platsen när polisen kom, men händelsen blev början på en idé som nu ingår som tillval till Ford Mustang GT. De som kryssar i tillvalet för sportavgassystem får som förut möjlighet att öppna upp flödet med hjälp av en ventil. I menysystemet kan man välja nivå på avgasljudet som Normal, Sport och Track. Men det nya för årsmodell 2018 är att det även går att välja ”Quiet Start”, vilket sänker ljudnivån till 72 dB.

Speciellt smart är att man kan programmera in vilka tider på dygnet som avgassystemet ska vara extra tyst. Lätt hänt att glömma annars, när man är morgontrött och vrider om nyckeln.

Det som är nytt med Fords system, jämfört med liknande sportavgassystem, är att avgasljudet blir betydligt lägre än i ”normalläget”. Att välja en högre nivå på avgasljudet är förstås inte nytt, men i det här fallet går det alltså att välja ett riktigt tillkorkat läge som inte ger mer än 72 dB.

Även om de flesta av oss älskar V8-ljudet i en sportbil är det en åsikt som inte delas av alla. Och vad gör man inte för att behålla grannsämjan? Kanske en idé som fler biltillverkare skulle ta efter – vad tycker ni läsare?

Annons
Annons
Rulla till toppen