Tyska biltillverkare ska uppgradera fem miljoner dieselbilar – minskar NOx-utsläpp

Tyska biltillverkare ska uppgradera fem miljoner dieselbilar – minskar NOx-utsläpp
Dieselbilarna ska bli renare – men räcker det? Foto: lovro77/Getty.

Under onsdagens möte i Berlin enades tyska biltillverkare om att förbättra avgasreningen på 5,3 miljoner dieselbilar. Åtgärderna, som handlar om ändringar i styrprogrammet, ska sänka NOx-utsläppen med 25–30 procent under 2018. Bilarna som omfattas uppfyller antingen avgaskraven Euro 5 eller Euro 6.

Det var representanter från BMW, Daimler AG, VW Group och Opel som mötte tyska transportministern Alexander Dobrindt och miljöminister Barbara Hendricks. Bilindustrin är hårt pressad av de dieselförbud som sannolikt kommer att antas i flera större tyska städer, efter domstolsutslaget i Stuttgart nyligen som gör ett sådant förbud möjligt.

Debatten kring hälsofarliga utsläpp från dieselfordon har också påverkat bilförsäljningen i Tyskland. Siffrorna från juli månad visar att dieselbilarna sjönk med 12,7 procent och hade en andel på 40,5 procent av marknaden, jämfört med 46 procent under samma månad förra året.

Biltillverkarna enades också kring en fond på 500 miljoner euro som ska användas för att utveckla en miljöplan för de 28 tyska regioner som EU-kommissionen angett som speciellt utsatta för höga NOx-utsläpp.

BMW meddelade att man under augusti månad inleder en kampanj där ägare till dieselfordon som uppfyller Euro 4 eller lägre ska få 2.000 euro i rabatt när de byter in sin bil mot en BMW i3, laddhybrid eller en dieselmodell som uppfyller avgasnormen Euro 6. Kampanjen ska pågå året ut.

Förutom uppgraderingen av 5,3 miljoner dieselbilar som redan rullar på vägarna föreslog de tyska biltillverkarna en lång rad av åtgärder som ska förbättra miljön. Tyska kontrollmyndigheten KBA ska utföra fler stickprov på dieselmodeller, elbussar och eltaxi ska rabatteras ytterligare samt förbättringar på både tåg och fartyg ska sänka utsläppen.

Dieselmodellerna behövs framför allt för större bilar och suvar som annars inte skulle kunna uppnå de CO2-krav (bränsleförbrukning) som EU ställt upp inför 2020. Elektrifieringen av personbilsmodeller är inledd men väntas inte slå igenom fullt ut, framför allt av kostnadsskäl, förrän i mitten av 2020-talet. Dieselmodellerna är därför viktiga för att kunna överbrygga perioden fram till dess.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Min nästa bil blir en dieselmodell!
159
133