Din politiska åsikt styr ditt bilval – stämmer det?

Det roliga med fördomar är att ibland får vi dem bekräftade – och minst lika ofta är de fel. Demoskop har presenterat en ny undersökning...
Annons

Det roliga med fördomar är att ibland får vi dem bekräftade – och minst lika ofta är de fel. Demoskop har presenterat en ny undersökning ”Du är vad du kör – eller?” som visar att vårt val av bilmärke också avslöjar mycket om oss själva. Bilmärket ger indikation om politisk hemvist, värderingar och hur fort man kör – enligt Demoskop.

Demoskops undersökning baserar sig på 6.844 personer mellan 18–89 år, spridda över Sverige. Undersökningen gjordes under februari–mars i år.

Inte helt oväntat placerar sig premiummärken som Audi, BMW och Mercedes på den högra sidan av den politiska skalan där BMW är det klart mest ”borgerliga” bilmärket av de tre. Längst bort till höger hittar vi Porsche.

På den andra sidan är det Dacia som utmärker sig som väldigt mycket mer ”vänster” än något annat bilmärke. Daciaägarna är även mycket mer vänsterorienterade än de som inte har någon bil alls.

I det politiska mittfältet hittar vi Toyota, Nissan, Kia, Saab, Renault, Peugeot, Mazda, Skoda och Volvo. Det gamla smeknamnet ”sossecontainer” stämmer alltså inte längre för Volvo som återfinns hos många liberaler eller konservativa väljare. Dagens sossecontainer är istället japansk, där Subaru och Suzuki utmärker sig som ”mest socialdemokratiska”.

Hittar vi något feministiskt bilmärke? Nja, inget utpräglat enligt Demoskop, men ska man sätta fingret på ett så blir det Citroën. Bland de gröna väljarna återfinns flest sittande i Kia och Toyota.

På den här sajten har vi vid flera tillfällen uppmärksammat uppfattningen att det är bland BMW-ägarna som vi hittar de mest aggressiva förarna. Demoskop kan delvis bekräfta detta, åtminstone när det gäller benägenheten att köra över hastighetsgränserna. BMW-förarna kör snabbast medan vi hittar de mest laglydiga förarna i en Opel. Även de som kör Chrysler och Audi kör relativt fort.

 

Källa: Demoskop

 

Din politiska åsikt styr ditt bilval – stämmer det?
På den politiska skalan är det trångt i mitten, men som vi ser utmärker sig Dacia som ett väldigt vänsterorienterat bilmärke. Chrysler, Chevrolet, Audi, Mercedes, BMW och Porsche är de mest borgerliga bilmärkena.
Din politiska åsikt styr ditt bilval – stämmer det?
Ska vi leta SD-väljare så sitter de mest sannolikt i en Chevrolet, Seat eller Chrysler. Audi och Porsche är de mest liberala bilmärkena och Dacia det absolut mest socialistiska bilmärket. Ser du en Porsche i trafiken så är det sannolikt någon som röstar på moderater eller kristdemokrater.
Din politiska åsikt styr ditt bilval – stämmer det?
Helt klart är det BMW-förarna som kör fortast och de mest laglydiga hittar vi sannolikt i en Opel. Men även de som kör Suzuki eller Renault är noga med hastighetsgränserna.
Annons
Annons
Rulla till toppen