Reparera bucklorna själv – med en hårtork

Stora plåtskador och bucklor går att reparera på egen hand, med hjälp av en hårtork och tålamod. Här har du instruktioner, steg för steg, för både plaststötfångare och plåtskärmar.
Annons

Ett ögonblick av ouppmärksamhet brukar vara allt som behövs för att få trista plåtskador. Stora eller små. Men har du har en oöm trotjänare kan de här metoderna vara mycket användbara – den där elaka bucklan är enklare att fixa på egen hand än du trodde. Har du dock en nyare bil bör du ta dig till plåtslagare eller billackerare. 

Filmklippet upptill är en klassiker som tål att upprepas. De som vill se varianter behöver bara söka med orden ”plastic bumper dent repair” på YouTube. Huvudprincipen är att inte fara på bucklan i plasten med övervåld och tvinga tillbaka plasten. Istället gäller det att varsamt värma upp både plast och lacken för att försiktigt få formerna att återvända. Försöker man slå utan uppvärmning med en gummiklubba på baksidan spricker lacken och kan släppa helt från plasten.

Kallavfettning och rubbing tar bort det mesta av smutsen på lacken och de skador som blivit går att bättra med lackstift. Inte en 100 procent perfekt reparation av en stötfångare, men ändå bra mycket snyggare än utgångsläget.

Tittar vi på filmen nedan handlar det om stålplåt. Där kan det också vara frestande att banka från baksidan eller försöka få ut plåten med någon typ av sugkopp eller lim. Det brukar inte fungera då en intryckt plåtyta inte bara blivit bucklig, utan också tunnare. Efter skadan finns det alltså en större area plåt, hur man än gör så blir det ”för mycket plåt” och ursprungsformen återvänder inte.

Gamla erfarna plåtslagare använder gassvets och våtkalla handdukar för att krympa plåten. Det låter sig göras om man ändå ska slipa och lackera om. Men för oss amatörer går det att göra ett försök med lägre temperatur (som inte skadar lacken) och kyla från kylspray, som vi ser på filmen. Värm upp, kyl, värm upp, kyl – till slut har plåten krympt så mycket att den varsamt kan bankas tillbaka. I lyckosamma fall ”hoppar plåten” tillbaka av sig själv.

Metoden med krympning funkar bäst på skador som är ”mjuka”. Har det blivit skarpa veck i plåten behövs det hammare och mothåll, samt omlackering. Tänk på att kylspray ibland består av en lättantändlig gas, spraya inte mot något verktyg som är riktigt varmt. Ett alternativ till kylspray är tryckluft, om man har kompressor tillgänglig.

I filmerna används hårtork men de är som regel inte så kraftfulla. Att använda en eller allra helst två varmluftspistoler går snabbare. Överdriv inte värmen för då skadas lacken.

Tänk också på att en ensam varmluftspistol kan ligga på gränsen för vad säkringen klarar. Använder man två varmluftspistoler måste de sannolikt belasta varsin säkring. Samma sak gäller för en del större hårtorkar.

Annons
Annons
Rulla till toppen