Ferrari Portofino ersätter California T – med 600 hk turbo-V8

Ferrari Portofino ersätter California T – med 600 hk turbo-V8

Ferraris taklösa California T är en modell som "flugit under radarn" för många. Kanske kan Ferraris plåtcab bli lite mer uppmärksammad nu när den byter namn till Portofino, är helt omarbetad och får toppeffekten höjd till 600 hk.

Portofino är ett namn som Ferrari lånat från den lilla fiskebyn i Ligurien, Italien, och ansedd som en av Medelhavets vackraste städer. Om nya Ferrari Portofino fått med sig något av stadens skönhet är givetvis upp till betraktaren, vissa släktdrag har uppenbarligen lånats från Ferrari 488 GTB.

Ferrari Portofino sägs vara byggd på ett helt nytt chassi med betydligt lägre vikt än California T. Några exakta mått får vi dock inte. Portofino får en elektroniskt styrd diffbroms bak, E-Diff 3, och är den första av GT-modellerna med elektriskt styrservo.

Den turbomatade V8-motorn på 3,9 liter (3.855 cc) är omarbetad med nya kolvar och vevstakar, liksom ett nytt insugssystem. Toppeffekten har höjts med 40 hk, jämfört med föregångaren, till 600 hk jämnt (441 kW) vid 7.500 rpm och maximala vridmomentet 760 Nm uppnås mellan 3.000–5.250 rpm. Precis som med övriga turbomodeller så hävdar Ferrari att man har "noll fördröjning" i gasresponsen.

Lägre vikt och högre toppeffekt har gett Ferrari Portofino bättre prestanda. Toppfarten är nu "över 320 km/h" och 0–100 km/h uppnås på 3,5 sekunder. Bränsleförbrukningen anges till 10,5 l/100 km. Publik premiär för Ferrari Portofino blir på Frankfurtsalongen som öppnar i september.

I Sverige var California T den enda Ferrari-modellen med en prislapp under två miljoner kronor, listpriset var 1.870.000 kronor. Återstår att se om nya Ferrari Portofino knäcker "tvåmiljonersvallen".    

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar vad jag ser – tummen upp från mig!
145
6