BMW-entusiast försöker rädda sin M3 från stormen Harvey och skyfallet

BMW-entusiast försöker rädda sin M3 från stormen Harvey och skyfallet
Cody Crochets hus skymtar borta till vänster och ute på gatan ser vi en annan, mindre lyckligt lottad BMW-ägare.

Stormen Harvey som drabbat Texas har krävt cirka 30 människoliv och många tusen personer har tvingats lämna sina hem. Enorma skyfall har orsakat en översvämningskatastrof som väntas nå sin kulmen först under torsdag. Vissa områden har fått så mycket som 1.300 (!) millimeter regn sedan i fredags.

Översvämningarna drabbar förstås också bilägarna som på olika sätt försöker skydda sig mot det stigande vattnet. En bil som blivit dränkt i det smutsiga vattnet går oftast inte att rädda från omfattande skador på främst elektriska komponenter och elektronik.

Här nedan hittar ni två filmer som dels visar hur fort vattnet stiger och kampen mot klockan för att kunna rädda sina bilar. Cody Crochet är en BMW-entusiast med tre bilar och han har en YouTube-kanal, "Texas E36 Garage".

I det senaste inslaget kan vi se hur Cody Crochet har ställt sin X5 så högt upp det gick på tomten, satte sin 3-serie på bilsläpet och sedan höjde upp sin M3 ända upp i garagetaket med hjälp av träblock och pallbockar. Har man lagt många timmar av kärlek på sin bil så vill man inte att den blir dränkt – även om det finns försäkring.

Vid tidigare översvämningar i USA har många tusen bilar blivit så kraftigt skadade att de inte kan repareras och därför skrotas av försäkringsbolagen. Tyvärr exporteras en del av dessa skrotade bilar och snyggas upp, för att säljas vidare i bland annat Europa. Vid en hastig titt uppvisar bilarna inte några synliga skador, men elektronikfel och elfel brukar komma som ett brev på posten.

Det finns inga exakta uppgifter ännu på hur många bilar som vattenskadats i Texas, men enligt amerikanska media kan det röra sig om så många som en halv miljon fordon. Är det så många bilar som skadats kommer det att påverka bilhandeln de närmaste månaderna, med bland annat höjda begagnatpriser och lagerproblem (nya bilar säljs slut).

Översvämmade bilar får ofta skador på elektronik och elkomponenter, vilket är både dyrt och svårt att reparera. Bilden är tagen i Houston, Texas, 29 augusti och visar hur svårt läget är i vissa områden. Upp mot en halv miljon fordon kan ha blivit stående i översvämningarna. Foto: Marcus Yam, Getty Images.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle aldrig köpa en importerad bil, den kan vara vattenskadad.
103
26