Provkörd: Jeep Grand Cherokee Trackhawk – ett suvmonster!

Provkörd: Jeep Grand Cherokee Trackhawk – ett suvmonster!

Den internationella pressvisningen av Jeep Grand Cherokee Trackhawk pågår för fullt och nu svämmar nätet över av lyriska rapporter. Grand Cherokee Trackhawk sätter nämligen tre nya rekord för Jeep: snabbast, starkast och dyrast – någonsin! 707 hp är sinnessjukt i en suv. Men otroligt kul.

Vår engelska kollega Steve Fowler på Auto Express har kört de flesta roliga bilar som finns på marknaden och även han stortrivs bakom ratten på Jeep Grand Cherokee Trackhawk. Steve Fowler beskriver den muskulösa Jeepen som "dödsseriös, även om den får dig att kikna av skratt som ett litet barn".

Jeep Grand Cherokee Trackhawk är den första modellen från Chryslerkoncernen som kombinerar fyrhjulsdrift med den kompressormatade Hellcat-V8:an på 707 hp (717 hk). Hela drivlinan fick förstärkas för att kunna hantera de 875 Nm som Jeep Grand Cherokee Trackhawk kan fördela till alla fyra hjulen via den åttastegade ZF-automaten.

Steve Fowler lovordar körupplevelsen och berömmer Jeep Grand Cherokee Trackhawk för fler saker än den vansinnigt starka V8:an på 6,2 liter. Den kritik som Steve dock delar ut handlar mest om den okänsliga och långsamma styrningen som inte ger föraren speciellt mycket återkoppling. Bromsarna är det dock inget fel på, stora bromsskivor och gullackerade sexkolvsok från Brembo får stopp på den stora suven.

Med sitt baspris på 86.995 dollar är Grand Cherokee Trackhawk den dyraste bilmodell som Jeep någonsin erbjudit sina kunder. Med några läckra tillval är det inga problem att passera den magiska, sexsiffriga gränsen.

Grand Cherokee Trackhawk är även den snabbaste bil som Jeep byggt med en uppgiven acceleration 0–60 mph (0 till 96,5 km/h) på endast 3,4 sekunder. Toppfarten begränsas till 290 km/h. Kvartsmilen ska gå på 11,6 sekunder, enligt Chrysler.

Imponerande siffror, men det räcker inte för att göra Jeep Grand Cherokee Trackhawk till marknadens snabbaste suvmodell. Tesla Model X 100D gör 0–60 mph på 4,7 sekunder, i sitt uppgraderade skick. Och en Tesla Model X P100D, som i USA säljs för 165.000 dollar, gör 0–60 mph på otroliga 2,9 sekunder.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Man kan bara älska Jeep för att de bygger sådana här sinnesjuka modeller!
284
42