Efter stormen: Varning för importerade bilar från USA

SFVF varnar för att vattenskadade bilar kan dyka upp i Sverige i efterdyningarna av stormen Harvey. Men det finns flera sätt att avslöja skrotbilarna.

Upp emot en miljon bilar kan ha förstörts i stormen Harvey.

Slutnotan för stormen Harvey går ännu inte att överblicka men uppskattningsvis har den förstört cirka 500.000 bilar i Houston, vilket kan bli det dubbla när bilhandlarnas bilar räknas in. Kostnaden för bilskador kommer att hamna mellan 2,7–4,9 miljarder dollar, enligt Jonathan Smoke, chefekonom på Cox Automotive.

De vattenskadade bilarna kommer att lösas in av de amerikanska försäkringsbolagen och därefter säljas som reservdelar, eftersom det av säkerhetsskäl är förbjudet att ta in skrotade bilar i trafik igen i USA.

Dock varnar SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, för att dessa skrotade bilar kan dyka upp i Sverige.

"Oseriösa företag köper upp bilarna och exporterar dem till Europa. Avslutningsvis hamnar de i Sverige där okunniga bilköpare tror att de gör ett kap när de köper bilen till ett lågt pris", säger Bo Ericsson vd för SFVF.

SFVF:s jurist Ulf Stefansson rekommenderar att köpa en Carfax-rapport och kontrollera serviceboken för att göra ett tryggt bilköp.

"I Carfax-rapporten framgår det om bilen har varit inlöst av ett försäkringsbolag i USA. Att kontrollera serviceboken är också ett bra tips. SFVF:s kommande digitala servicebok försvårar också eftersom det är svenska verkstäder som har tillgång till och lägger in bilägarens uppgifter där", säger Ulf Stefansson.

Konsekvenserna efter översvämningen i Houston, Texas, går ännu inte att till fullo överblicka. Det rör sig om minst en halv miljon bilar som skadats av vatten, varav många sannolikt inte kan repareras.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har beställt en Carfax-rapport någon gång.
60
78