Peugeot och Citroën anklagas för avgasfusk i två miljoner dieselbilar

Peugeot och Citroën anklagas för avgasfusk i två miljoner dieselbilar

Enligt tidningen Le Monde har en fransk utredning funnit olaglig programvara i motorstyrningen till 1,9 miljoner dieselbilar hos PSA, alltså varumärkena Peugeot, Citroën och DS. Om uppgifterna är riktiga riskerar PSA fem miljoner euro i böter.

Det är generaldirektoratet "DGCCRF" (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes), som hanterar konsumentfrågor och bedrägeri, som undersökt uppgifterna om avgasfusk. Misstankarna är inte offentliga ännu, men enligt källor till Le Monde finns det uppgifter som pekar mot att även PSA fuskat med motorstyrningen till sina dieselmodeller – på liknande sätt som Volkswagen.

Franska generaldirektoratet DGCCRF har även undersökt liknande misstankar hos Renault, samt samarbetat med motsvarande myndighet i Tyskland för att se om Fiat/Chrysler använt sig av liknande typ av avgasfusk.

Enligt Le Monde finns det dokument och mail som visar att anställda inom Peugeot/Citroën försökt dölja avgasfusket och göra det "mindre uppenbart". Stämmer uppgifterna är det sammanlagt 1.914.965 bilar, som uppfyller avgasnormen Euro 5, som använt avgasfusket. Skulle detta stämma riskerar PSA böter i storleksordningen fem miljarder euro – alltså närmare 50 miljarder kronor.

I ett första uttalande säger talespersoner från PSA Group att man är upprörda över att denna information har nått tredje part, och att man själv inte haft möjlighet att studera några dokument från DGCCRF. Eftersom man inte fått tillgång till uppgifterna går de inte att kommentera.

Samtidigt understryker PSA Group att man är den första biltillverkaren i Europa som redovisat "verkliga förbrukningssiffror" för sina konsumenter och under hösten kommer att utvidga detta till att även omfatta NOx-utsläpp.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror tyvärr att Volkswagen inte är den enda biltillverkaren som fuskat med dieselmodellernas avgasutsläpp.
150
17