Nya siffror: Så farliga är unga män i trafiken

Unga män (18-24 år) är kraftigt överrepresenterade – både när det gäller singelolyckor och indragna körkort.

Nya siffror: Så farliga är unga män i trafiken
Var tredje singelolycka med skadade eller dödade orsakas av unga förare. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra). FOTO: Tim Wang.

Det är väl inte direkt någon oväntad nyhet men nu är det bevisat med statistik igen:

Unga förare (18-24 år) och allra helst killar är farligast i trafiken.

De är extremt överrepresenterade både när det gäller förlorade körkort och inblandning i singelolyckor med dödlig eller skadlig utgång.

Nästan var sjätte bilförare (16 procent) som förlorade körkortet under 2016 var en ung man mellan 18-24 år – trots att den gruppen bara utgör 4,3 procent av alla körkortsinnehavare.

Så här ser åldersfördelningen ut när det gäller indragande av körkort under 2016. Källa: Transportstyrelsen

Det finns i dag nästan 6,5 miljoner körkortsinnehavare i Sverige. Under 2016 återkallades 31.527 körkort, i 6.192 av fallen var innehavaren en person i åldern 18-24 år. (5.095 män och 1.097 kvinnor).

"Att återkalla körkort är en trafiksäkerhetsåtgärd, och det är killarna som sticker ut. Det framstår som tydligt att personlig mognad är en viktig aspekt som påverkar hur man beter sig i trafiken", säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.

Ännu värre ser det ut för unga förare när det gäller singelolyckor där förare eller passagerare dog eller skadades. Mellan 2012-2016 inträffade 27.180 stycken sådana olyckor. I mer än vart tredje fall (9.598 stycken) var föraren mellan 18-24 år. Jämför det med den dubbelt så stora gruppen "över 75 år" som bara stod för mindre än var tjugonde olycka (1.142 stycken).

Åldersfördelning bland förare som var inblandade i singelolyckor med skador eller dödsfall under 2016.

"Den stora riskgruppen i trafiken är de unga och inte de äldre som man kanske skulle kunna tro efter mediernas rapportering. Äldre har mer kunskap, erfarenhet och förmåga att anpassa körningen efter de egna förutsättningarna", säger Jonas Bjelfvenstam.

Den som vill fördjupa sig i statistiken hittar Excel-dokumenten här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har (någon gång) förlorat körkortet!
49
189