Volvo ska bygga nästa XC90 i USA – fördubblar volymen och 1.900 nya jobb

Volvo ska bygga nästa XC90 i USA – fördubblar volymen och 1.900 nya jobb
Med utbyggnaden ökar Volvo kapaciteten i Charleston till 150.000 bilar per år.

Redan i förra veckan spreds uppgifter om Volvo Cars expansion i USA. Men nu är det officiellt, Volvo satsar 1,1 miljard dollar – nästan nio miljarder kronor – för att bygga ut fabriken i Charleston, South Carolina.

De nya pengarna fördubblar kapaciteten på fabriken och förutom de 2.000 bilbyggare som man nu håller på att rekrytera behövs det ytterligare 1.900 personer. Den totala arbetsstyrkan i USA-fabriken blir alltså nästan 4.000 personer.

Sedan tidigare är det känt att Volvo Cars ska bygga nästa generation S60 i Charleston med början under hösten 2018. Den andra modellen har dock inte varit känd. Parallellt med produktionsstarten av S60 expanderas fabriken för att man under 2021 ska kunna bygga nästa generation Volvo XC90.

Att bygga XC90 i USA är logiskt då Nordamerika är en utpräglad suvmarknad. Samtidigt frigör man förmodligen välbehövlig kapacitet i Torslanda där V90, V90 CC och andra generationen XC60 byggs idag tillsammans med nuvarande generationen XC90. Andra generationen XC90 lanserades hos handlarna under sommaren 2015 och därför blir det "lagom" att introducera tredje generationen under 2021/2022.

"Den fortsatta expansionen av vår fabrik i South Carolina understryker vårt viktigt engagemang för den amerikanska marknaden", sa Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson. "Fabriken i Charleston kommer att tjäna både USA och internationella marknader samt utgöra ett stark bidrag för vår framtida tillväxt i USA och globalt."

 

Byggnationen av fabriken pågår och om ett år, hösten 2018, ska produktionen vara igång.

Volvos nya bilfabrik lär ligga "ute i skogen", bokstavligen, och myndigheterna i South Carolina håller fortfarande på att bygga en ny avfart från motorvägen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra att Volvo satsar stort i USA – det behövs!
120
15