Saudiarabien tillåter kvinnor att köra bil

Efter decennier av protester hävs förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien. Beskedet kom i statstelevisionen under tisdagskvällen, parallellt med ett mediaevent i Washington,...
Annons

Efter decennier av protester hävs förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien. Beskedet kom i statstelevisionen under tisdagskvällen, parallellt med ett mediaevent i Washington, USA.

Prins Khalid bin Salman, ambassadör i USA och son till kungen, sa vid presskonferensen att ”Vårt land är redo nu och kvinnor ska få köra bil, även ensamma”. Om det även innebär att kvinnor kan välja en yrkeskarriär som chaufför återstår dock att se.

Saudiarabien styrs enligt muslimska sharialagar och kvinnor måste lyda sitt manliga ”överhuvud”, vilket kan vara maken eller pappan. En kvinna i Saudiarabien kan inte resa utomlands, yrkesarbeta eller få medicinsk vård utan att först få tillstånd eller ledsagas av sitt manliga överhuvud.

Beslutet att häva förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien väntas mildra en del av kritiken mot landets gammalmodiga styrelseskick. Men det kan också hjälpa Saudiarabiens ekonomiska utveckling där allt fler kvinnor går ut i yrkeslivet.

I juridisk mening har det inte funnits någon lag i Saudiarabien som förbjuder kvinnor att köra bil. Men man har tolkat sharialagarna så och anledningen till att förbudet hävs är att man omtolkat texterna.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen