Nytt bevis: Autobroms är mycket effektivt

Nästan alla allvarliga trafikolyckor beror på mänskliga misstag, inte sällan i form av ouppmärksamhet. Men modern teknik kan hjälpa förarna att i tid uppmärksamma en...
Annons

Nästan alla allvarliga trafikolyckor beror på mänskliga misstag, inte sällan i form av ouppmärksamhet. Men modern teknik kan hjälpa förarna att i tid uppmärksamma en olycka, som exempelvis autobroms.

Toyota presenterar en ny studie från Japan där man studerat hur effektivt det egna systemet ”Safety Sense” är. Kartläggningen omfattade 2.700 olyckor där ett fordon kört in i framförvarande fordon, så kallad upphinnandekrock.

I Japan är Toyota Safety Sense ett tillval, därför gick det att tydligt dela upp bilar med detta säkerhetssystem och de som inte hade autobroms.

Statistiken bearbetats av ITARDA (Institute for Traffic Accident Research and Data Analysis) och de fann att 0,28 procent av Toyotamodellerna utan Safety Sense hade varit med om en upphinnandekrock. Motsvarande siffra för de bilar som hade Safety Sense var 0,08 procent.

Risken att köra in i framförvarande bil, om man saknar autobroms, är omkring tre gånger högre jämfört med bilar som är utrustade med autobromsfunktion.

I Sverige är Safety Sense standard på alla nya Toyotamodeller sedan några år tillbaka. Idag rullar det 49.000 bilar i Sverige med detta säkerhetssystem.

Nästa steg för att öka säkerheten är att införa ”Intelligence Clearance Sonar” (ICS) på Toyotabilar. Det är ett säkerhetssystem som ska förhindra olyckor i lägre hastigheter om föraren oavsiktligt råkar trampa på fel pedal. Att förväxla gaspedal och bromspedal är en ganska vanlig typ av olyckor i USA, men det har förekommit en del fall i Sverige också.

 

Nytt bevis: Autobroms är mycket effektivt
Olyckor beror oftast på misstag från föraren och då kan autobroms vara ett sätt att få ned antalet skadade och omkomna i trafiken.
Annons
Annons
Rulla till toppen