Vätskebrist kan vara lika farligt som rattfylleri

Vätskebrist kan vara lika farligt som rattfylleri
Annons

Skulle du vilja ha klädsel i din bil som avslöjar när du svettas?

Nej, vi tänkte väl det.

Men om det samtidigt är en signal att du kan lida av vätskebrist så kanske det känns mer motiverat?

En undersökning som gjordes 2015 av det välrenommerade Loughborough University hävdar att även mild uttorkning kan leda till fler förarmisstag under långa, monotona körpass. Det kan vara så illa att en uttorkad förare är lika farlig som någon med en alkoholhalt på 0,8 promille, enligt rapporten.

Nissan har nu i ett samarbete med holländska designföretaget Droog Design utrustat en Nissan Juke med det svettkänsliga tyg man kallar SOAK, allt för att öka medvetenheten om risken att köra när du har vätskebrist.

Bilen ingår i Nissans projekt ”drink (water) and drive”, och klädseln i ratt och stol byter helt enkelt färg när föraren svettats mycket.

Mannen som uppfann SOAK, formgivaren Paulien Routs, hade ursprungligen inte en tanke på att detta svettindikerande material skulle kunna användas i bilar.

”Ursprungligen skapade jag SOAK för träningskläder. Men när Nissan kontaktade mig med planer på att implementera tekniken i en koncept-Juke i deras kampanj tyckte jag att det lät fantastiskt”, säger Routes till Dexigner.

Träningskläder som avslöjar när du svettas? Vi vet inte ens om det är en så trevlig idé. 

 

Vätskebrist kan vara lika farligt som rattfylleri
Även ratten får tyg som indikerar svett.
Annons
Annons
Rulla till toppen