Bilen kan själv larma räddningstjänst vid en olycka

Med nya tjänsten eCall känner bilen om den hamnar i en olycka och skickar direkt information till SOS larmcentraler.
Annons

Bilen kan själv larma räddningstjänst vid en olycka

Sedan den 1 oktober kan bilar själva ta kontakt med SOS larmcentraler vid en olycka. Om de är uppdaterade med nya tjänsten eCall ska tilläggas.

Med den nya tjänsten känner bilen om den hamnar i en olycka och skickar information till SOS larmcentraler. Operatören får information om var olyckan hänt, vilken riktning bilen står i, om det är en bensin- eller eldriven bil.

Tekniken väntas spara värdefull tid åt både nödställda och räddningspersona. I många fall kan nödställda inte ge en exakt position, vilket kan dra ut på tiden vid en utryckning.

Strax efter att SOS Alarm dragit igång systemet kom det första larmsamtalet. I det fallet var olyckan lindrig och föraren kunde själv trycka på den röda eCall-knappen, skriver Aftonbladet.

”Vid större olyckor hade bilen själv stängt av saker som bensinpumpar och eCall hade löst ut larmet automatiskt”, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare på SOS Alarm.

eCall är ett EU-direktiv och blir lagkrav på alla nya bilar från och med den sista mars 2018.

Fakta: eCall

Vilken information kommer in till SOS Alarm?

  • Koordinater och info om deras tillförlitlighet
  • Tidpunkt för larmet
  • Hur det har aktiverats; automatiskt eller manuellt
  • Bilens riktning (angivet i grader)
  • Typ av fordon
  • Drivmedel
  • Chassinummer

Kommer det automatiskt komma en ambulans om jag trycker på knappen i min bil?

Nej, bilen kommer att ringa upp 112, eller bilmärkets eget callcenter som i sin tur ringer 112, om en olycka har inträffat. 112-operatören ställer då ett antal frågor för att avgöra hjälpbehovet och anpassar resurserna till det som kommer fram i intervjun.

Vad händer vid olika typer av larm?

Ett eCall larm hanteras olika beroende på om det startats automatiskt eller manuellt och om man får talkontakt med personen i bilen.

Källa: SOS Alarm

Annons
Annons
Rulla till toppen