Takatas airbag-skandal: Svenska Autoliv växer och äger snart halva världen

Den enes död, den andres bröd, brukar det heta. Autoliv siktar mot halva världsmarknaden inom några år.

Takatas airbag-skandal: Svenska Autoliv växer och äger snart halva världen
Jan Carlson, vd för Autoliv, ser en ljus framtid för den svenska säkerhetsjätten.

Amerikanska Key Safety Systems står redo att ta över krisande japanska krockkudde-tillverkaren Takata. Prislapp: 1,59 miljarder dollar (13 miljarder SEK).

Affären väntas bli helt klar i början av nästa år, men det brådskar.

Svenska Autoliv tar nämligen över Takatas tidigare kunder i rask takt.

I en intervju med Automotive News berättar Autolivs vd Jan Carlson att företaget numera tar hem 55 procent av alla nya anbud på krockkuddar hittills i år (en ökning från 50 procent för två år sedan).

"Jag kan inte spekulera hur kunderna tänker. Men det är en svår situation för Takata och det har inte saktat ner vår tillväxt", säger han.

Under Takatas kris har Autoliv stärkt sin redan dominerande marknadsandel.

2020 räknar Autoliv med att äga 45 procent eller mer av den globala marknaden för krockkuddar och säkerhetsbälten – upp från 39 procent år 2016.

Det var för några år sedan som Takata hamnade i blåsväder. Företagets gasgeneratorer (som "pumpar" krockkudden) kunde explodera om de utsattes för värme eller fuktighet under en längre period. Felet kopplas till sexton dödsfall runt om i världen.

Takata fick påbörja en enorm och kostsam återkallelse för att byta ut gasgeneratorerna i alla berörda bilmodeller. Sammanlagt rörde det sig om 34 miljoner bilar! Autoliv, ZF och Daicel – Takatas tre största rivaler – har också tillverkat gasgeneratorer för Takatas kunder, och alla tre fiskar efter att vinna framtida avtal med de tillverkare som är inblandade.

Den största trofén är Honda Motors, Takatas hittills största kund. 2015 meddelade Honda att de inte tänkte ge Takata några framtida kontrakt.

Takatas kris har gett Autoliv möjlighet att expandera i Japan. Autoliv har en dominerande ställning i Europa och Nordamerika, men Japan svarar för enbart nio procent av företagets globala försäljning.

Takata är rankat på 43:e plats i Automotive News lista över världens 100 största fordonsleverantörer med en uppskattad försäljning på 5,91 miljarder dollar (2016). Autoliv ligger på 23:e plats med 10,07 miljarder dollar i försäljning under 2016.

Och bättre verkar det bli.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Bra att Autoliv växer, det ger fler svenska jobb!
114
0