Fjärrstyr Nissan GT-R 210 km/h från helikopter

Se filmen när Nissan GT-R fjärrstyrs runt Silverstone – från en helikopter – i 210 km/h.

Jann Mardenborough styrde GT-R /C från en Robinson R44 Raven II-helikopter.

För att fira lanseringen av Gran Turismo Sport, som släpps i Europa den 18 oktober, har en Nissasn GT-R byggts om så att den enbart styrs via en PlayStation DualShock 4-konsol.

Det var Nismo-föraren Jann Mardenborough som testade prestandan för GT-R / C runt Silverstone National Circuit. Jann styrde GT-R /C från cockpit i en Robinson R44 Raven II-helikopter, som hade fått specialtillstånd för att flyga på låg höjd.

På Mardenboroughs snabbaste varv, 1:17:47, hade GT-R /C en snitthastighet på 122 km/h och toppade 210 km/h.

GT-R /C har tillverkats i England av JLB Design Ltd., som använt en standardutrustad R35 med en V6-motor på 542 hk. Bilen är från 2011. Den är utrustad med fyra robotar för styrning, transmission, bromsar och gas. Sex datorer i bagageutrymmet uppdaterar styrfunktionerna upp till 100 gånger i sekunden. 

En helt normal PS4 DualShock 4-konsol är uppkopplad till en mikrodator, som tolkar signalerna från en joystick och en knapp och överför dessa till systemen ombord på GT-R /C. Den trådlösa funktionen har ett primärt kontrollområde på en kilometer.

Jann Mardenborough har vunnit GT Academy, Nissans program för att upptäcka och utveckla racerförare. Sedan 2008 har programmet utvecklat de bästa Gran Turismo-spelarna till fullfjädrade racerförare.
Idag kör Jann en 2017 Nissan GT-R NISMO GT500 i den japanska Super GT-serien.

För att hjälpa Mardenborough att bedöma bilens hastighet i kurvorna har man installerat en Racelogic VBOX Motorsport-sensor, som vidarebefordrade data om hastigheten till en LCD-skärm i helikopterns cockpit.

GT-R /C är också utrustad med två oberoende säkerhetssystem, vilket gör att två extra medarbetare kan aktivera ABS-bromsarna och strypa motorn om den som har huvudansvaret för driften av någon anledning förlorar kontrollen över bilen. 

"Styrning, acceleration och bromsförmåga var mycket intelligent konfigurerade och gjorde att jag hade full kontroll och verkligen fick en äkta känsla när jag styrde bilen genom kurvorna och när jag accelererade på raksträckorna. Att köra en fjärrstyrd, fullskalig GT-R i 210 km/h på Silverstone, samtidigt som jag jagade den från ovan i en helikopter, var en oförglömlig upplevelse", säger Jann Mardenborough

I oktober 2007, för exakt tio år sedan, presenterades Nissan R35 GT-R på Tokyo Motor Show.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
22
0