Volvo V90 Cross Country utsedd till bästa polisbil i test

Volvo V90 Cross Country utsedd till bästa polisbil i test
Volvo V90 Cross Country D5 AWD blev bäst i test, enligt svenska polisen.

För att kunna användas under krävande förhållande testar Rikspolisstyrelsen olika bilmodeller. Om det är någon bilmodell som inte håller måttet kräver polisen åtgärder innan det kan bli aktuellt med leverans som polisbil.

För Volvos del är det ett omfattande utvecklingsarbete som utförs innan en ny bilmodell anses lämplig som polisbil. Eftersom man som regel har med sig mycket utrustning i polisbilarna måste chassit förstärkas för att klara undanmanöver i hög hastighet. Även bromsarna förbättras.

Polisens tester betygsätts i fem kategorier: bromsprov, körning i konbana, undanmanöverprov, broms med undanmanöver och simulerad utryckning i hastighet upp till 220 km/h. Tio poäng är max och därmed är 50 poäng den högsta möjliga.

När Rikspolisstyrelsen utförde sitt senaste test var det Volvo V90 Cross Country D5 AWD som placerade sig i topp med 44 poäng och snittbetyget 8,8. I protokollet skriver polisen bland annat:

"Bromsarnas prestanda får tillsägas vara bäst i klassen jämfört med alla bilar i samma klass": Och i noteringarna vid provet simulerad utryckning skriver man: Bra motorprestanda och mycket tryggt beteende vid sidoförflyttning. Bilen löser uppgiften helt exemplariskt."

Bilarna som levereras till den svenska polisen byggs som vanligt i Torslandafabriken men byggs sedan om i en separat avdelning, "Volvo Car Special Vehicles". Att modifiera och extrautrusta en polisbil tar ungefär en veckas arbetstid.

"Svenska polisens tester är oerhört tuffa. Vi ser därför de testresultat vi får som ett erkännande av att vi levererar både en konkurrenskraftig och ytterst kompetent bil," säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Car Special Vehicles.

Snittbetyget 8,8 är för Volvo V90 Cross Country D5 AWD är högt, men när polisen testade "vanliga" Volvo V90 i polisutförande förra hösten fick den betyget 9,2. Tester av tidigare Volvomodeller har också gått bra: Volvo V70 FWD fick betyget 8,8 och både Volvo XC70 D5 AWD samt Volvo V70 T6 AWD har fått 9,0 i betyg.

"Vi lyssnar på polisens krav och har erfarenhet ända sedan 1929 att leverera bilar tills svenska polisen. Det gör oss trygga i vårt arbete och vi vet att vi arbetar på rätt sätt," säger Stephan Green.     

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Välförtjänt – grattis till Volvo!
217
32