Audi A7 55 TFSI Sportback – andra generationen är här – fakta, bilder och svenskt pris

Audi A7 55 TFSI Sportback – andra generationen är här – fakta, bilder och svenskt pris

Bilmodeller brukar alltid växa något vid generationsskiften, men nya Audi A7 Sportback är faktiskt något kortare än sin föregångare. Nya A7:an mäter 4.969 millimeter på längden (- 14 mm), har ett axelavstånd på 2.926 millimeter (+ 13 mm), är 1.908 bred (+ 3 mm) och 1.422 millimeter hög (+ 2 mm).

Tekniskt bygger nya Audi A7 55 TFSI Sportback på Audis MLB-plattform och därmed får vi en även inblick i vad nya generationen Audi A6 kommer att innehålla. Interiörmässigt är det lätt att känna igen släktskapet med nya generationen Audi A8, som presenterades i somras. A8:an är två decimeter längre än nya A7:an, som alltså blir lite nättare och får en positionering mellan A6 och A8.

Precis som hos A8:an får nya Audi A7 55 TFSI Sportback 48-voltssystem vilket möjliggör lätthybridteknik som stöttar förbränningsmotorn. När leveranserna inleds i Sverige i mars 2018 finns bara en motor, A7 55 TFSI Sportback. V6-motorn på 3,0 liter ger 340 hk och 500 Nm, vilket räcker för 0–100 km/h på 5,3 sekunder. Förbrukningen enligt "gamla" NEDC anges till 6,8 l/100 km och CO2-utsläppet är 154 g/km.

Fyrhjulsdrift, quattro, är givetvis standard på Audi A7 55 TFSI Sportback, liksom sjustegad automatlåda. Fyrhjulsdriften är det relativt nya quattro ultra som kopplar i och ur bakhjulen för att spara bränsle. Sportdifferential, dynamisk fyrhjulsstyrning och elektroniska stötdämpare samt luftfjädring är också tillval.

Lätthybridtekniken består av en BAS-enhet, som ska utläsas "Belt Alternator Starter". Det är en elmotor på tolv kW som fungerar både som startmotor och generator, inkopplingen sker med en drivrem som ger en mjuk och tyst överföring. Eftersom generatorn är så kraftfull kan mycket av bromsenergin återvinnas och Audi hävdar att det "i verkligheten" ger en besparing på cirka 0,7 l/100 km. I hastigheter mellan 55–160 km/h kan nya A7 Sportback "segla" med avslagen motor, då hålls hastigheten upp med enbart elmotorn.

BAS-enheten är betydligt kraftfullare än en konventionell startmotor (med mjukare inkoppling) och det innebär att stopp/start-systemet också blir smidigare. Audi A7 55 TFSI Sportback har liknande teknik som nya A8:an med en frontmonterad kamera som känner av när framförvarande bil börjar rulla, då startar motorn automatiskt (alternativt när föraren trycker på gaspedalen). Stopp/start-tekniken aktiveras redan vid 22 km/h, alltså långt innan bilen står still.

De som gillar Audis "rinnande blinkersljus" får sitt lystmäte i nya A7 Sportback. I huvudstrålkastarna finns tretton diagnola ljussegment som fungerar som både varselljus och blinkers. Hur det hela fungerar går att se i videon nedan.

Antalet knappar och reglage i interiören har reducerats genom att många funktioner finns i de två pekskärmarna. För att förenkla handhavandet ger ett fingertryck även ett bekräftande klickljud, det går även att använda röststyrning.

Nya Audi A7 Sportback är givetvis fullsmetad med avancerad teknik och det erbjuds inte mindre än 39 säkerhets- och assistanssystem. En av dessa funktioner är "Audi AI remote garagepilot" som gör att A7 Sportback själv kan parkera i en parkeringsficka eller i ett garage, utan förare bakom ratten. Beroende på utrustningsnivå kan det vara så mycket som fem radarset, fem kameror, tolv ultraljudssensorer och en laserskanner som tillsammans samlar in information om omgivningen.    

Nya Audi A7 55 TFSI Sportback tillverkas i Neckarsulm och leveranserna i Sverige börjar i mars. Försäljningsstarten är i november och det svenska priset för Audi A7 55 TFSI Sportback quattro S-tronic startar vid 662.000 kronor.

Senare under 2018 kommer det fler motoralternativ, både fyrcylindrigt och sexcylindrigt, bensin och diesel samt förmodligen också en laddhybrid. Ännu längre fram kan vi förvänta oss sportigare modellversioner som S7 Sportback och RS 7 Sportback med V6- eller V8-motorer.    

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag gillar verkligen designen på nya Audi A7. Tummen upp från mig!
335
76