BMW-bilar i Stockholm lever farligt

Bildelar fortsätter att vara hett stöldgods. I Skåne har stölderna mer än fördubblats jämfört med föregående år.
Annons

Efter den dramatiska ökningen av bildelsstölder våren 2016 skedde en viss minskning i samband med att polisen intensifierade insatserna mot internationells stöldligor. Men nu visar statistik att stölderna har tagit fart igen.

Under årets första nio månader inträffade 2.874 stöldtillfällen av navigationsenheter, krockkuddar och xenonstrålkastare, vilket kan jämföras med 2.421 stöldtillfällen samma period 2016.

”Att stöldligorna snabbt har byggt upp sin verksamhet igen visar att det krävs långsiktiga och uthålliga åtgärder för att komma till rätta med problemet”, säger Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst.

För krockkuddar, xenonljus och navigationsenheter uppgår skadekostnaderna bara för den här perioden till drygt 166 miljoner kronor, en ökning med drygt åtta procent jämfört med föregående år.

Stockholms län är hårt drabbat med en ökning på drygt tolv procent jämfört med 2016. Störst ökning skedde dock i Skåne län där bildelsstölderna mer än fördubblades.

”Det visar att de internationella stöldligorna snabbt anpassar sig till nya förutsättningar och kan operera i hela landet”, säger Torbjörn Serrander.

BMW är fortsatt mest drabbat med 60 procent av de totala stölderna och då är det främst rattar, krockkuddar och navigationssystem som ligorna lägger beslag på. Stölder ur Volkswagenbilar ökade med 120 procent och där är det framför allt navigationssystem som stjäls. Stölderna ur Volvobilar minskade med 30 procent, där är det främst huvudstrålkastare som stjäls.

Tips till bilägaren – så undviker du bildelsstöld

• Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.

• Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Det kan ha en avskräckande effekt.

• Använd larmsystem.

Annons
Annons
Rulla till toppen