Volvo får uselt betyg i ny kvalitetsundersökning – XC90 är tredje minst pålitlig av alla bilar

Volvo får uselt betyg i ny kvalitetsundersökning – XC90 är tredje minst pålitlig av alla bilar

Krånglande växellådor och infotainmentsystem är de enskilt viktigaste orsakerna till att nya bilar inte håller lika hög kvalitet som något äldre bilar. Avancerad teknik kan göra körningen roligare, men den kan också reta bilägaren till vansinne.

Det visar senaste omgången kvalitetsbetyg från amerikanska Consumer Reports.

Det blir ett riktigt dåligt resultat för kvalitet och pålitlighet för Volvo XC90 i Consumer Reports nya undersökning. Volvo XC90 är den tredje minst pålitliga bilen av alla nya bilar, efter Tesla Model X och Cadillac Escalade.

Faktum är att infotainmentsystemet fick det sämsta problembetyget i hela undersökningen. Betyget är nästan lika dåligt som för Fords infotainmentsystem MyFordTouch, som fick enormt mycket kritik när det lanserades.

Vid XC90-lanseringen gjorde Volvo en stor sak av infotainmentsystemet Sensus med pekskärm. Systemet kan vara enkelt att använda för den som vant sig, men det finns nästan inga fysiska knappar och ovana förare kan ha svårt att förstå hur systemet fungerar.

Vid sidan om det har Volvo XC90 drabbats av elektronikproblem som kan ge upphov till alla möjliga buggar.

Consumer Reports tycker ändå att Volvo XC90 är en konkurrenskraftig suv med bra köregenskaper, modern interiör och sköna stolar. Men totalt sett får Volvo ett risigt betyg – märket är femte sämst i hela undersökningen och ligger på ungefär samma nivå som ständiga jumbomärkena Dodge, Ram och Jeep.

"Problemen uppkommer inte alltid direkt utan kan visa sig en bra bit in på andra året efter att en modell har lanserats", skriver Consumer Reports.

När det gäller växellådorna är det ett problem för många biltillverkare, som lanserat ny teknik de senaste åren för att spara bränsle. Oftast handlar det om automatlådor med många steg, som ökar komplexiteten.

Undersökningen baseras på data från 400.000 bilägare och totalt ingår 640.000 bilar i studien.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag litar på att Volvo har bra kvalitetskontroll.
199
529