Varning: Den här garantin är en bluff

Konsumentverket har fått in över 330 anmälningar mot ett företag som erbjuder förlängd fordonsgaranti. Men någon sådan garanti finns inte, uppger Motormännen.
Annons

Varning: Den här garantin är en bluff
Köp inte en förlängd fordonsgaranti, definitivt inte från Svensk Fordonsgaranti. Foto: Bigstock

Företaget Svensk Fordonsgaranti erbjuder bilägare förlängd garanti efter det att bilens fabriksgaranti har gått ut. Företaget hävdar att bilägarna står utan skydd om de avstår från att teckna ny fordonsgaranti och därmed själva måste stå för kostnaderna vid maskinskador och fabriksfel. Men de flesta bilägare har en maskinskadeförsäkring som gäller tills fordonet är åtta–tio år eller högst 10.000–12.000 mil.

Den som nappar på erbjudandet riskerar att bli helt utan ersättning, skriver Motormännen.

”Begreppet garanti kan och får bara tillverkaren ge konsumenten. Det finns ingen lagstadgad skyldighet att lämna garanti, det gör tillverkaren för att visa att deras produkt har en sådan kvalitet att man ersätter kunden om produkten skulle behöva repareras”, säger Andreas Bredskog, jurist på Motormännen.

Andreas Bredskog menar att upplägget från Svensk Fordonsgaranti mer liknar en försäkring än en garanti, samtidigt saknar Svensk Fordonsgaranti tillstånd från Finansinspektionen att agera i försäkringsbranschen.

”Vissa återförsäljare av bilar kan erbjuda sina kunder en MRF-garanti vilket kan ses som en kvalitetsstämpel. Ofta är garantin inbakad i priset eller så går den att köpa separat för ett antal månader. Den kan man lita på”, säger Andreas Bredskog.

Konsumentverket har fått in över 330 anmälningar mot Svensk Fordonsgaranti och utreder nu företaget för vilseledande marknadsföring. 

Annons
Annons
Rulla till toppen