Ferrari FXX K Evo har ett marktryck på massiva 640 kilo i 200 km/h

Ferrari FXX K Evo har ett marktryck på massiva 640 kilo i 200 km/h

Jodå, det verkade faktiskt som att Ferraris superspecialmodell FXX K kunde bli lite snabbare. Resultatet av ingenjörernas arbete för att pressa upp prestandanivån ett snäpp till heter Ferrari FXX K Evo.

Det här är i princip en specialversion av banversion av LaFerrari, och den mest imponerande nyheten är aerodynamiken. Ferrari FXX K Evo har ett marktryck på hela 640 kilo i 200 km/h. Det innebär att bilen pressas mot marken 100 kilo hårdare än standardversionen av FXX K. I toppfart skryter Ferrari om ett marktryck på hela 830 kilo.

Aerodynamiken har förbättrats tack vare ordentliga förändringar både framtill och baktill. Ferrari har jobbat för att alla aerodynamiska hjälpmedel ska samarbeta för att tillsammans ge bättre prestanda. Det innefattar bland annat en ny "fena" i frontspoilern samt en fast vinge och en extrem diffuser bak.

För att klara av det massiva marktrycket har bilen fått hårdare fjädring och nya stötdämpare. Dessutom har bilen faktiskt blivit lite lättare trots alla nya aerodynamiska hjälpmedel.

Drivlinan lämnas orörd men det gör nog inte så mycket när du hör specifikationerna. Den högvarviga V12-motorn på 6,3 liter ger med lite elmotorhjälp totalt 1.050 hästkrafter och 900 Nm. Kraften skickas genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

Exakt hur snabb Ferrari FXX K Evo är får vi inte veta ännu, men med tanke på att "vanliga" FXX K klarar den egna testbanan Fiorano på 1:14, vilket är fem sekunder snabbare än LaFerrari, kanske vi kan hoppas på 1:13 eller till och med 1:12?

Om du redan har en Ferrari FXX K kan du uppgradera till Evo-specifikation, om du öppnar plånboken tillräckligt mycket.

Prislappen är okänd – "vanliga" FXX K kostar över 20 miljoner kronor – men att bara dyka upp med pengarna räcker inte. För att över huvud taget bli påtänkt som köpare måste du redan vara en av Ferraris stamkunder.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
H-a-b-e-g-ä-r!
70
24