Nissans försäljning halverades efter fusket med kvalitetskontroll

Stopp i fabrikerna har drabbat Nissan hårt i hemlandet.

Nissans försäljning halverades efter fusket med kvalitetskontroll
Produktionsstoppet hos Nissans fabriker i Japan blir dyrbart. Foto: iStockPhoto

Kvalitet har varit ett signum för japansk industri sedan länge.

Men nu börjar ryktet naggas i kanten.

Först var det skandalen kring Takatas krockkuddar som kunde utlösas "när som helst" och som orsakat mängder av dödsfall, en skandal vars efterspel ännu inte är avslutat.

Häromveckan avslöjades att en av Japans största metallproducenter, och en stor underleverantör till hela världens bilindustri, Kobe Steel i minst tio år ljugit om styrka och seghet i sina produkter.

Och för en vecka sedan fick vi nästa skandal: Nissans kvalitetskontroller har skötts av personal som inte varit behöriga! Enligt japanska public service-bolaget NHK ska man ha fuskat med inspektionerna i minst 20 år.

Det var japanska myndigheter som avslöjade fusket, konsekvensen blev att Nissan tvingats stänga sina inhemska fabriker för att skapa rutiner som godkänns av transportministeriet. Nissan ska dessutom återkalla 1,2 miljoner bilar som sålts i Japan under de tre senaste åren!

Åtgärderna ska vara färdiga i slutet av denna vecka. Nya rutiner ska se till att endast certifierade inspektörer har tillträde till lokaler där slutinspektioner utförs, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Nissan Motor har nu rapporterat att deras försäljning i Japan av nya personbilar har halverats under oktober månad.

Vad som händer med varumärket i ett längre perspektiv återstår att se.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Japansk kvalitet – epitetet gäller fortfarande!
86
83