Åk med i Koenigsegg Agera RS i 457 km/h – se filmen

Åk med i Koenigsegg Agera RS i 457 km/h – se filmen
Tunnelseendet infinner sig även i filmen, det är väldigt svårt att titta åt sidorna.

Vi väntar fortfarande på Koenigseggs officiella film från världsrekordet i Nevada då Niklas Lilja körde 447,2 km/h på Highway 160. Vi vet att Koenigsegg bland annat redigerar sin film men också kollar upp om man verkligen kört snabbast på landsväg – ett nästan 80 år gammalt rekord.

Men i väntan på detta finns det nu en film som visar samma vy som Niklas Lilja såg bakom ratten på Koenigsegg Agera RS med "1MW engine upgrade", alltså 1.360 hk. En hisnande upplevelse, även om avsaknaden av dramatik blir lite av ett antiklimax.

Motorvägen genom Nevada-öknen är i sanningen spikrak och uppenbarligen är just den här sträckan väldigt lång. Tittar man på den gula kantlinjen till höger ser man en liten skakning i bilen men det verkar inte bekymra Niklas Lilja.

Enligt de första uppgifterna vi fick körde Niklas Lilja 285,8 mph, vilket alltså är 459,85 km/h i nordlig riktning, och i sydlig riktning 271,2 mph (436,36 km/h) med lite uppförsbacke och motvind. De tidiga uppgifterna är något för höga, i filmen kan vi se att Niklas Lilja som bäst når 457,3 km/h.

Lördagen 4 november avslutades alltså med tre nya rekord, högsta topphastigheten för gatlegal bil, 447,2 km/h, samt nytt rekord i intervallet 0–400–0 km/h med 33,87 sekunder. Dessutom den högsta hastigheten som någonsin körts på allmän väg.

Världsrekordet för högsta hastigheten på allmän väg sattes 28 januari 1938 av Rudolf Caracciola, i en Mercedes W125 "Rekordwagen", på autobahn A5 mellan Frankfurt och Darmstadt. Rudolf Caracciola körde 432,7 km/h i snitt, tidigt på morgonen, och hastigheten mättes mellan två mätpunkter. Som vi förstått det använder man 1.000 meter som mätintervall, den så kallade "flygande kilometern" Det återstår att se om Koenigsegg Agera RS höll en högre snitthastighet under en så lång sträcka som en kilometer.

Vi uppdaterar när det finns mer information.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Huh – det här är det snabbaste jag sett på film!
227
9