Nya motorer på gång – 50 procents verkningsgrad

Hyundai och Kia har plöjt ned stora belopp i utvecklingen av nya elbilar och laddhybrider. Men det innebär inte att förbränningsmotorerna fasas ut. Tvärt om...
Annons

Hyundai och Kia har plöjt ned stora belopp i utvecklingen av nya elbilar och laddhybrider. Men det innebär inte att förbränningsmotorerna fasas ut. Tvärt om – koncernen storsatsar med tio nya bensinmotorer, sex nya dieselmotorer och sex nya växellådor före 2022.

Dessutom kommer mycket annan teknik som ska sänka förbrukningen och utsläppen.

50 procents verkningsgrad

Den kanske viktigaste nyheten för förbränningsmotorerna är att Hyundai vill öka den termiska verkningsgraden med upp till 50 procent. Det skulle i så fall vara ett enormt framsteg jämfört med idag.

Siffran 50 procent är extremt hög – Mercedes F1-program lyckades komma över 50-procentsgränsen tidigare i år, efter tio års utveckling som kostat miljardbelopp. Nu siktar alltså Hyundai på att uppnå 50 procents verkningsgrad i vanliga vardagsmotorer.

En vanlig bensinmotor kan annars ligga på mellan 25 och 30 procent, medan en dieselmotor i bästa fall kan ha en verkningsgrad på 40 procent.

Uppdatering 9.45: Som en av våra kunniga läsare påpekar i kommentarsfältet nedan har Hyundai redan en bensinmotor med 40 procents verkningsgrad i produktion (1,6 GDI för Kia Niro). Koncernen har också visat motorer med 42,2 och 43 procents verkningsgrad på en konferens i Kina i oktober. Vi tackar för upplysningen!

Exakt när de nya motorerna ska vara färdigutvecklade är oklart – Hyundai säger bara ”i framtiden”.

Nya motorer

Hyundai visade upp två nya motorer på en konferens i Sydkorea. Det handlar om en bensin- och en dieseldriven 1,6-litersmotor med mindre och lättare komponenter än i föregångarna. Motorerna går under namnet Smart Stream.

Bensinmotorn blir först ut med CVVD-tekniken (Continuously Variable Valve Duration), som justerar ventilerna beroende på vilket körläge föraren valt – till exempel ecoläget eller sportläget.

Ny dubbelkopplingslåda

Allt fler bilköpare väljer automatlåda, och dubbelkopplingstekniken är intressant eftersom den kan skryta med relativt låg förbrukning. Hyundai ska lansera en ny åttastegad dubbelkopplingslåda som dyker upp i många modeller.

Annons
Annons
Rulla till toppen