Ny studie visar: Amerikanska körcykeln är helt överlägsen den europeiska

Ny studie visar: Amerikanska körcykeln är helt överlägsen den europeiska
Utsläppen är betydligt högre i verkligheten än i testlabbet när biltillverkarna använder den europeiska NEDC-körcykeln.
I korthet

• Gapet mellan verkligheten och testlabbet fortsätter öka när det gäller bilarnas förbrukning och utsläpp, visar en ny studie där svenska auto motor & sport bidragit med testsiffror.

• Studien visar också att den amerikanska körcykeln är betydligt mer realistisk än den europeiska.

Biltillverkarnas skryt om hur mycket förbrukningen och utsläppen har minskat de senaste åren stämmer inte i verkligheten. Det vet auto motor & sport-läsarna vid det här laget – och det bevisas återigen i ICCT:s årliga förbrukningsstudie.

I år kommer den fram till att bilarna drar 42 procent mer i verkligheten än i testlabbet. Den siffran var bara nio procent 2001 och "gapet" har alltså mer än fyrdubblats.

Anledningen är att biltillverkarna har blivit experter på att utnyttja de möjligheter som finns att – helt enligt regelboken – komma ned till en så låg teoretisk förbrukningssiffra som möjligt. En låg utsläppssiffra ger konkurrensfördelar och innebär också att biltillverkarna kan skryta om hur allvarligt de ser på miljöfrågan.

Så här mycket har skillnaden mellan verklig och uppgiven förbrukning ökat de senaste åren. Snittbilen drar nu 42 procent mer än i labbet.

I princip ingen minskning alls i verkligheten

De här siffrorna innebär att bara en tredjedel av den minskning av koldioxidutsläppen som biltillverkarna själva uppger faktiskt har skett i verkligheten. Sedan 2010 har koldioxidutsläppen i princip inte minskat alls i verklig trafik.

Tjänstebilar har det största gapet mellan verklig och teoretisk förbrukning. Här är konkurrensen om köparna också störst. Gapet kostar en genomsnittlig bilägare knappt 4.000 kronor om året i högre bränslekostnader, enligt ICCT.

En glad nyhet är att gapet faktiskt verkar vara på väg att minska. Det ökar inte lika snabbt som tidigare, och den nya WLTP-körcykeln som införs nu kan minska gapet ytterligare.

Amerikanska miljömyndigheten EPA har skapat en mycket realistisk körcykel. Den japanska och europeiska är minst realistiska.

USA:s körcykel är bäst – den japanska är sämst

De här siffrorna gäller alltså den europeiska körcykeln. Men så illa behöver det inte vara. Skillnaden mellan verklig förbrukning och körcykelsiffrorna har ökat i hela världen, men ICCT:s studie visar samtidigt att skillnaden är allra minst med USA:s körcykel.

Den amerikanska körcykeln har det minsta "gapet" mellan verklig och uppgiven förbrukning. USA-körcykeln visar alltså att det är fullt möjligt att utveckla bilar som drar lika mycket – eller till och med mindre – i verkligheten än i testlabbet, enligt ICCT.

USA har en realistisk körcykel som är uppdelad i flera delar. När en sådan körcykel kompletteras av att bilarna dessutom testas på vanliga vägar av oberoende institut och höga bötesbelopp för de som inte klarar kraven minskar gapet mellan testförbrukning och verklig förbrukning.

Allra värst är den nya japanska körcykeln JC08 – den har ännu större skillnad än den europeiska NEDC-körcykeln.

"Ska vi önska oss något är det pragmatiska tester som i USA"

Fritz Steinparzer är chef för utvecklingen av dieselmotorer på BMW.

Att införa den amerikanska körcykeln i Europa skulle inte vara någon dum idé, enligt Fritz Steinparzer, chef för utvecklingen av dieselmotorer på BMW.

På vår fråga om hur en riktigt bra testnorm skulle kunna se ut svarade han:

"Gör som i USA, deras testnorm är väldigt bra. Den är mycket nära verkligheten och reglerna är pragmatiska. I USA har de olika testcykler för olika förhållanden. De delar upp stadskörning, landsvägskörning, höga temperaturer och även körning på hög höjd – 1.600 meter. I alla områden kan man ha olika utsläpp, det beror på omständigheterna. Sammantaget ger det väldigt låga utsläpp, både i testlabbet och i verkligheten. BMW har aldrig fuskat vid avgasmätning och kommer heller aldrig att fuska. Men ska vi önska oss något är det pragmatiska tester, som i USA."

Läs hela intervjun om dieselmotorns framtid i auto motor & sport 23/2017.

Stora laddhybrider har svårt att klara den officiella förbrukningssiffran. NEDC-körcykeln är ökänt "snäll" mot just laddhybrider.

10 sämsta bilmodellerna...

Här är skillnaden mellan biltillverkarnas egna uppgifter och förbrukningen i verkligheten som störst. Volvo har två modeller på bottenlistan och tre laddhybrider hamnar på de tre bottenplatserna. Då startar vi ändå våra laddhybridtester med fulladdade bilar i ett varmgarage. Siffrorna är hämtade från auto motor & sports tester.

Bilmodell Bränsle Körcykeln Testförbrukning
Volvo XC90 T8 Laddhybrid bensin 2,1 l/100 km 8,3 l/100 km
Q7 E-tron Laddhybrid diesel 1,9 l/100 km 6,3 l/100 km
BMW X5 xDrive40e Laddhybrid bensin 3,3 l/100 km 9,3 l/100 km
Mercedes E 220 d Diesel 3,9 l/100 km 7 l/100 km
Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet Bensin 8 l/100 km 14,1 l/100 km
BMW 520d Diesel 4,1 l/100 km 7,2 l/100 km
Volvo S90 D5 AWD Diesel 4,8 l/100 km 8,3 l/100 km
Mini Cooper Cabrio Bensin 4,9 l/100 km 8,3 l/100 km
Mercedes E 220 d Diesel 3,9 l/100 km 6,6 l/100 km
Porsche 718 Boxster Bensin 6,9 l/100 km 11,6 l/100 km

...och de tio bästa

Här är skillnaden mellan biltillverkarnas egna uppgifter och förbrukningen i verkligheten som minst. Hälften av bilarna på den här listan är elbilar och några av dem drar faktiskt mindre i verkligheten än i körcykeln. Det beror till viss del på att vi sällan testar elbilar på långresa utan mer i stads- och landsvägstrafik. Siffrorna är hämtade från auto motor & sports tester.

Bilmodell Bränsle Körcykeln Testförbrukning
Kia Sportage 1,6 2WD Bensin 6,7 l/100 km 7,7 l/100 km
Honda HR-V 1,5 i-VTEC Bensin 5,4 l/100 km 6,2 l/100 km
Mazda MX-5 1,5 Bensin 6 l/100 km 6,8 l/100 km
SsangYong Korando D22T AWD Diesel 6,8 l/100 km 7,6 l/100 km
Renault Zoe 41 kWh El 13,3 kWh/100 km 14,7 kWh/100 km
Toyota Avensis Touring Sports 2,0 Multidrive S Bensin 6,7 l/100 km 7,4 l/100 km
BMW i3 94 Ah El 12,6 kWh/100 km 13 kWh/100 km
Opel Ampera-e El 14,5 kWh/100 km 14,8 kWh/100 km
Hyundai Ioniq Electric El 11,5 kWh/100 km 11 kWh/100 km
Volkswagen e-Golf El 12,7 kWh/100 km 12,1 kWh/100 km

Så görs förbrukningsstudien

International Council on Clean Transportation gör varje år en studie för att ta reda på hur väl biltillverkarnas egna siffror om förbrukningen och utsläppen stämmer överens med verkligheten. Inte alls, är svaret.

ICCT hämtar in förbrukningsuppgifter från en mängd källor i hela världen, bland annat svenska auto motor & sport. Vi bidrar med förbrukningssiffror från våra egna tester. De är utspridda över hela året, med tester i både varmt och kallt klimat, och vi byter förare ofta under testerna för att få bort skillnader i körstil.

Andra som bidrar med siffror till studien är exempelvis tyska Spritmonitor, där ägarna själva uppger sin förbrukning, och olika tjänstebilsflottor med tusentals bilar.

Så här ser en typisk bränsledeklaration ut för en bensinbil i USA.


Så här ser deklarationen ut för en laddhybrid...


...och så här ser den ut för elbilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker den europeiska körcykeln verkar vara rättvis och bra.
132
331