Bob Lutz: ”Bilismen är död inom 20 år”

Bob Lutz, tidigare GM-chef och fruktad sanningssägare, har presenterat ännu en skrämmande förutsägelse. Han hävdar att bilindustrin som vi känner den kommer att vara död inom 20 år.
Annons

Bob Lutz:
Bob Lutz förutspår en dyster framtid för traditionell bilindustri. Foto: Wiki Commons

Den inflytelserike branschkännaren Bob Lutz hävdar enligt en artikel i Automotive News att bilismen (med vanliga bilar, som vi känner dem) kommer att dö ut de närmaste 15-20 åren på grund av inträdet av den autonoma tekniken.

”Bilindustrin befinner sig i en accelererande förändringsfas. Under hundratals år var hästen den främsta transportören av människor och under de senaste 120 åren har det varit bilen. Nu närmar vi slutet för bilen, för att ersättas av självkörande fordon”, säger Lutz.

Men Lutz hävdar inte bara att manuellt körda bilar kommer att utmanövreras, de kommer rentav att förbjudas. Detta eftersom den autonoma tekniken kommer att vara säkrare än den ”mänskliga faktorn” samt att de flesta kommer att nyttja självkörande fordon från företag som Uber.

Och den obehagliga profetian slutar inte där. Lutz är övertygad om att traditionella biltillverkare upphör att existera eftersom det inte kommer att finnas någon efterfrågan för prestationsorienterade fordon. Varför? Han menar att alla fordon kommer att ha samma hastighet och att det inte kommer att finnas behov för något snabbare.

Lutz tror att ägandet och användningen av personstyrda fordon kommer att bli en ”elitistisk pryl” och vara begränsad till användning på privata klubbar och inhägnade banor.

Att allt det här ska inträffa inom 20 år känns osannolikt tycker vi, men kanske inom 35-50 år? Vad tror du?

Annons
Annons
Rulla till toppen