Läcka: Chevrolet Corvette ZR1 avslöjad med 750 hk

Läcka: Chevrolet Corvette ZR1 avslöjad med 750 hk
Det verkar som om GM har övergett stötstängerna och introducerar en ny V8-motor.

Då har det hänt igen. På sajten "Corvette Blogger" har omslaget på nästa nummer av Car and Driver lagts ut. Hela framsidan på tidningen pryds av Chevrolet Corvette ZR1 och rubriken berättar om "A 750-horsepower Celebration".

Den nya värstingen sägs vara ett sätt att fira Corvettes 65-årsjubileum, första årsmodellen presenterades 17 januari 1953. En första VIP-visning av ZR1 ska ske för utvalda gäster i Dubai, på söndag. Den officiella världspremiären sker sedan på Los Angeles Auto Show i slutet av november.

I materialet som läckt ut finns även en bild på den kompressormatade motorn, med en ny Eaton-kompressor. Av allt att döma är en ny V8-konstruktion där GM (äntligen) övergett stötstängerna och lagt sig till med dubbla överliggande kamaxlar. Toppeffekten är ingen hemlighet längre, 750 hk. Vridmomentet är imponerande 922 Nm.

På utsidan av nya Chevrolet Corvette ZR1 kan vi förstås inte undgå att notera den stora bakvingen, som sägs vara justerbar och ge upp till 250 kilo i downforce. Fronten har fått nya luftintag och en inte alltför djärv gissning är att mycket karossdelarna är tillverkade i kolfiber. Bromsskivorna är keramiska och elektroniskt styrda stötdämpare är standard.

Trots kolfiber sägs nya Corvette ZR1 bli cirka 70 kilo tyngre än Z06. Men det räcker ändå för en 0–60 mph (96 km/h) tid på under tre sekunder och en toppfart på rätt sida om 300-strecket.

En lite oroande detalj som Corvette Blogger läcker ut, via Car and Driver, är att den skrymmande kompressorn gör att motorhuven blir högre. Vilket innebär att ZR1 inte blir godkänd i Europa. Om det beror på försämrad sikt eller brist på fotgängarsäkerhet vet vi inte.

Nästa generation Chevrolet Corvette får mittmotor och den debuterar sannolikt på Detroitsalongen i mitten av januari.

 

Omslaget på nya Car and Driver har läckt ut, och avslöjar därmed Corvette ZR1.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag gillar verkligen utseendet på nya Corvette ZR1!
172
46