Lamborghini Urus leker i ökensanden – och styr med alla fyra hjulen

Lamborghini Urus leker i ökensanden – och styr med alla fyra hjulen
Hmm... blir du inte lite sugen på en suv nu? Eller en SSUV, som Lamborghini säger?

Den 4 december ska Lamborghini visa upp världens första "Super Sport Utility Vehicle", en "SSUV" – alltså. Och nu får vi ett litet smakprov på vad som komma skall, även om bilen är kamouflerad så får man ändå ett intryck av hur Lamborghini Urus ska se ut.

Vi vet inte så där väldigt mycket om Lamborghini Urus ännu. Men det som framkommit är att modellen bygger på samma tekniska plattform som senaste generationen Porsche Cayenne. Någon V10-motor från Huracan blir det inte, utan en 4-liters biturbo V8. Sannolikt Porsches V8, men säg inte det högt i Italien…

Vad vi däremot helt klart kan se i den här videon är att Lamborghini Urus får fyrhjulsstyrning. Bakhjulen kan alltså styra med eller mot framhjulen, för att uppnå olika egenskaper. Det är inget nytt inom VW Group, där både Porsche och Audi har den här funktionen.

I höga hastigheter går det att göra Lamborghini Urus mera stabil, samtidigt som bakhjulen kan styra emot i låga hastigheter och göra bilen enklare att manövrera. Bakhjulsstyrningen skapar ett virtuellt sett längre axelavstånd, vilket är bra för stabiliteten i högre hastigheter.

Lamborghini har näst intill fördubblat sin produktionskapacitet för att även kunna bygga Urus, den tredje modellen. Något man fått statligt stöd för, i Italien.

Det finns förmodligen de som skrattar åt Lamborghinis försök att skära guld med täljkniv, precis som samma sätt som Porsche och Bentley gjort. Och snart även Rolls-Royce och Ferrari. Men det som skiljer Lamborghini åt är att de faktiskt har en tydlig suv-historik, långt innan det blev populärt att bygga upphöjda "terrängbilar".

Ni minns väl "Lambo-Rambo", det vill säga Lamborghini LM002 med V12-motor, från 1986? Från början ett militärfordon som dock rann ut i sanden, bokstavligen, och sen resulterade i en produktion av bara drygt 300 bilar. Att hitta en av dessa kvarvarande bilar är förstås varje bilsamlares våta dröm, när de vid sällsynta tillfällen blir till salu.

 

Filmen visar också inledningsvis en "väljare", där det uppenbarligen går att ställa in Lamborghini Urus för olika förhållanden. Väljaren visar flera olika områden och här nedan har vi översatt vad föraren kan ställa in.

Strada – landsväg

Sport – sport

Corsa – bana

Sabbia – sand

Terra – grusväg

Neve – snö

Ni som vill följa Lamborghini och deras stegvis, bitvis avslöjande av nya Urus, kan göra det på "Sincewemadeitpossible.com".

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

41
30