Vilken skulle du välja: Skruvhjulsbil eller båtbil?

Av två maskiner med fenomenal framkomlighet – vilken skulle du välja. Ett ostoppbart terrängfordon med "skruvhjulsdrift" eller en bil som med ett knapptryck förvandlas till en båt?

Vem älskar inte ett äkta terrängfordon, exempelvis den ryska Sherp ATV som tycks kunna ta sig fram överallt.

Här är två nya kandidater. ZVM-2901 byggdes av den sovjetiska militären på 1970-talet, idén var att fusionera hytten från en UAZ-452 med en skruvhjulsdriven underdel. Ett gäng ryska ingenjörer har nu restaurerat den märkliga offroaden.

Motorn i lär vara på 159 hk och rören som utgör skruvarna är ihåliga vilket gör att den även flyter bra på vatten. I videon ser vi hur den tar sig fram på vilket svårtillgängligt underlag som från leråker till översvämmad träskmark.

En annan udda UTV, "Utility Terrain Vehicle", är den så kallade "Terraquaden". Bilen, en till synes muskulös golfbil, gör upp till 80 km/h på land. Men det är knappast därför du vill ha den, du vill ha den för att du kan köra rakt ut i böljan den blå. Lika enkelt som du fäller ner en cabriolet, fälls däcken in och den uppdaterade Quadskin förvandlas till en motorbåt. Och den gör nästan lika bra ifrån sig i vattnet som på land, 70 km/h.

Äntligen kan ditt liv som James Bond börja.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle välja ZVM-2901 med skruvhjul (gasa) – jag skulle välja Terraquaden (bromsa).
224
145