Så bra är stöldskyddet i din bil

Reservdelsstölderna ökar dramatiskt i Sverige. Med ett bra stöldskydd kan du både känna dig tryggare och få lägre försäkringskostnad. Här kan du kolla hur bra stöldskyddet är i din bil.
Annons

Så bra är stöldskyddet i din bil
En kofot är svår att värja sig mot. Foto: Bigstock

Som vi har rapporterat många gånger har stölderna av bildelar ökat dramatiskt de senaste åren. Krockkuddar, rattar, yttre belysning och navigationssystem är särskilt eftertraktade på den svarta marknaden.

Och samtidigt som ny teknik har gjort bilstölder svårare har det nyckellösa systemet gjort bilar extra sårbara eftersom det räcker med att signalen från bilnyckeln hackas. Bilen kan då både öppnas och startas trots att nyckeln är på en helt annan plats.

Det finns dock många tips hur du kan göra det svårare för biltjuven. Läs biljuvens egna tips här!

Sedan 2008 testar den svenska försäkringsbranschen stöldskyddet på nya bilmodeller genom NVSA-normen. NVSA är en norm för stöld- och inbrottsskydd i bilar som det brittiska företaget Thatcham har använt sig av sedan 1993.

Alla biltillverkare låter dock inte testa sina bilar.

”Det kan drabba konsumenten genom att försäkringen blir dyrare. Bilmärken som exempelvis BMW, Fiat och Honda vill av något skäl inte visa hur bilarna klarar inbrottsförsök”, säger Carl-Erik Stjernvall, Motormännen.

Kolla om din bil har testats och vilket betyg den har fått

Annons
Annons
Rulla till toppen