Internationell stöldliga sprängd – klonade andra bilars id

Genom ett polissamarbete mellan flera länder har en internationell bilstöldliga avslöjats. Nitton personer är gripna. Ligan hade hjälp på myndighetsnivå.

Spanska "Guardia Civil" slog till mot en internationell stöldliga. Foto: Guardia Civil

Det var i september 2016 när en spansk medborgare upptäckte att han hade fått flera fortkörningsböter från platser där han inte hade varit som polisen kom ligan på spåren.

Polisens undersökningar visade att det fanns två fordon av samma märke, modell och registreringsskylt i Spanien. Dessutom visade sig "ägaren" till det klonade fordonet var en bulgarisk medborgare med många domar för brott som inbegrep olaglig handel med bilar, fordonsstöld och förfalskade dokument. Mannen ägde också flera fordon i Bulgarien som var registrerade i Spanien.

Den bulgariske mannens uppgift sig var att förfalska chassinummer på stulna bilar. Andra bulgarer i brottsnätverket ordnade med falska registreringsskyltar och förfalska dokument.

Ligan visade sig dock bestå av medlemmar från många länder, bland annat spanska, grekiska, franska, rumänska, polska, portugisiska och brasilianska. Många var ansvariga för att sälja de "klonade" fordonen i andra europeiska länder, ibland isärplockade i delar.

För att få tillgång till uppgifter om lagligt registrerade fordon av samma märke och modell som de stulna bilarna hade nätverket en samarbetspartner inom Spaniens motsvarighet till Transportstyrelsen.

Totalt har över 85 fordon till ett värde av 1,5 miljoner euro har stulits, i huvudsak i Madrid, Spanien.

Vid husrannsakan av 14 bostäder kunde den spanska polisen beslagta skjutvapen men även avancerad teknisk utrustning för att upptäcka och blockera GPS-signaler och stöldskydd samt verktyg för att "låsa" upp bilar.

Nitton personer är nu gripna, misstänkta för stöld av fordon, förfalskning och penningtvätt.

Europol har stöttat den spanska polisens arbete bland annat genom att tillsätta en expert på motorfordonsbrott.  

Under 2016 stals 680.000 fordon i Europa och av dessa saknas fortfarande 55 procent. Svenska Larmtjänst har inga ärenden som är kopplade till ligan.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Fler polissamarbeten över landsgränser.
288
21