Köpa begagnad bil: Så här kollar du bilens skulder

När du köper en begagnad bil räcker det inte att kontrollera med ägaren om det finns skulder kopplade till bilen. Så här undersöker du om bilen har obetalda fordonsrelaterade skulder.

Sedan 2014 gäller en lag som ska reglera fordonsrelaterade skulder. Lagen kom till på grund av så kallade bilmålvakter – personer som står som ägare till tusentals bilar. Skulderna kopplade till dessa bilar ökade och för att lösa problemen kom lagändringen till. Rent konkret innebär det att den som köper en begagnad bil även får med skulder som tidigare ägare dragit på sig.

"Det är viktigt att kontrollera om bilen har skulder innan köp", säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännens Riksförbund.

I vägtrafikregistret framkommer bara om bilen är belånad i form av ett kreditköp, men det är inte samma sak som att kolla om den har några fordonsrelaterade skulder. För att kontrollera detta måste du ta kontakt med Transportstyrelsen och Kronofogden.

Köper du en begagnad bil av en bilhandlare ska du generellt inte behöva oroa dig för att bilen belastas av skulder. Bilhandlaren borde ha kontrollerat detta, men misstag kan ske och därför bör du själv dubbelkolla detta. Information om detta kan du få via till exempel Biluppgifter.se.

Tänk på. Vissa skatter och avgifter har en viss eftersläpning innan de registreras. Skattebeslut om trängselskatt fattas inte förrän månaden efter passeringen, och felparkeringsavgifter registreras i vägtrafikregistret först någon vecka efter avgiftens utfärdande. Du kan även be att få ett dagsfärskt utdrag ur trängselskattekontot av den som säljer bilen.

Transportstyrelsen. Be säljaren logga in med e-legitimation på Transportstyrelsens hemsida. Där går det att se om det finns skulder på bilen. Du kan även kontakta Transportstyrelsen: 0771-14 15 16, ange registreringsnumret för att få fordonsdata samt eventuella skulder.

Kronofogden. Skulden kan ha gått vidare till Kronofogden. För att säkerställa att indrivningsärende inte redan har påbörjats behöver du kontrollera även med dem. Kronofogdens kundservice: 0771-73 73 00

 

Så här säger lagen

Den lag (2014:447) som trädde ikraft den 1 juli 2014 innebär att ett fordon kan tas i anspråk för tidigare ägares obetalda fordonsrelaterade skulder, även om det skett ett ägarbyte och det nu är du som äger fordonet.

Med fordonsrelaterade skulder avses här fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgifter och infrastrukturavgifter. Även förseningsavgifter och avgifter hos Kronofogden omfattas. 

Om skulder och kostnader hos Kronofogden betalas får du behålla bilen, men det riskerar att bli dyrare än du hade planerat.

Källa: Motormännen och Transportstyrelsen

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kollar både Transportstyrelsen och Kronofogden när jag köper begagnad bil.
55
74