Cyklister har fått nog – lappar felparkerade bilar med falska böter

En grupp som kallar sig "Cykelstaden Umeå" har tröttnat på felparkerade bilar. Nu sätter de lappar som liknar p-böter på bilarna.

Vid första anblick ser lappen ut som en riktig böter. Foto: Cykelstaden Umeå.

Bilister som felparkerat i Umeå löper risk att få en lapp på vindrutan. Men kanske är det ingen riktig parkeringsbot, utan en varning från Cykelstaden Umeå.

Längst upp på lappen står: "Parkeringsanmärkning. Belopp 900 kronor".

Först en bit längre ner på lappen står det: "Tur nog för dig är inte detta en äkta parkeringsanmärkning. Men nästa gång kan det sitta en riktig på din vindruta så tänk dig för."

Enligt initiativtagarna bakom "Cykelstaden Umeå" är bilister som bland annat parkerar på cykelbanor och gångbanor ett stort problem för cyklister. 

Owen Laws, cykelansvarig på Cykelstaden Umeå säger till SVT att det blivit mer accepterat bland bilister att ställa sig på gång- och cykelbanor, trots att det både är olagligt och trafikfarligt. Han hoppas att kampanjen ska leda till att fler som felparkerar bötfälls på riktigt.

Carl-Johan Nilsson, gruppchef på trafikpolisen i Umeå, är skeptisk till utformningen av lappen.

"Jag förstår ju tanken med det, och det låter i grunden som ett gott initiativ. Men det får inte vara något som kan förväxlas med något från polisen eller Upab så att man kan tro att det är en riktig parkeringsbot", säger Carl-Johan Nilsson till SVT.

Men likheten med de riktiga lapparna är en av huvudtankarna bakom idén.

"Meningen är ju att den ska förväxlas vid en första anblick, då blir den ju läst. Det är ingen som kastar en parkeringsbot i papperskorgen direkt. Men om man läser det som står går det inte att missta för en riktig bot", säger Jennie Wadman, en av initiativtagarna till Expressen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Taskigt att få lapparna att se ut som böter tycker jag.
51
148