Biltjuvarnas nya metod – behöver inte ens se nycklarna

På mindre än en minut låser tjuvarna upp den nyckellösa bilen och kör iväg. Och med den här tekniken behöver tjuvarna inte ens se bilnyckeln.

Tjuvarna stjäl bilen utan att ens behöva se bilnyckeln.

Stölden som kan ses i videoklippet nedan genomförs av två män, båda med var sin liten teknikpryl i händerna.

Den ena personen är placerad nära fordonet och tar i handtaget som för att öppna bilen. Att dra i handtaget skickar en signal från bilen för att få en bekräftelsesignal från nyckeln. Nyckeln ligger som tur är i "tryggt förvar" inne i huset..  Dock är verktygen som tjuvarna har med sig så kallade "relay boxes" (en typ av repeater), som används för att fånga upp signalen från bilnyckeln. 

Repeatern närmast huset fångar upp bilnyckelns signal, förstärker signalen och skickar den vidare till mottagaren som står bredvid bilen. Och vips är bilen upplåst.

På mindre än en minut har tjuvarna tagit sig in i bilen (en Mercedes) och kört i väg. Helt ljudlöst, eftersom varken glaskross eller larm avslöjar tjuvarna. Bilen kan fortsätta att köras utan nyckel, låter man bilen gå på tomgång vid tankning går det att färdas mycket långt. Vid senare tillfälle går det att koda om bilen till nya nycklar.

Den här händelsen ägde rum i Storbritannien, där polisen nu varnar för den nya metoden.

Rekommendationen till ägare av nyckellösa bilar är att installera ett program som kan spåra bilen.
"Prata med en bilhandlare om vilka tekniska uppdateringar som är möjliga", säger polisen Mark Silvester till Daily Mail. "Och använd ett rattlås!"

Det finns fler saker du kan göra för att skydda dig, bland annat ska du inte ha bilnyckeln liggande i närheten av ytterdörren, helst i ett annat rum. En annat tips är att slå in bilnyckeln i aluminiumfolie, det förhindrar radiosignalerna från nyckeln kan fångas upp av "inkräktare". Ett säkert inbrottsskydd som kostar mindre än en krona.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bort med det nyckellösa systemet!
247
84