Ny lag: Förbjudet med handhållen mobil under körning

Regeringen skärper bestämmelserna. Från 1 februari 2018, blir det förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen.

Rattsurfning totalförbjuds den 1 februari 2018.

Sedan 2013 är det enligt lag förbjudet att hantera mobilen så att det "menligt inverkar på körningen". En otydlig regel ansåg bland annat enligt Transportstyrelsen, som tidigare i år lade fram ett förslag mot förbud att hålla mobilen i handen under körning.

Regeringen har idag beslutat att gå på förslaget oc förbjuder föraren att prata i en handhållen mobil, skicka sms, spela spel eller uppdatera sociala medier, oavsett om körförmågan påverkas eller inte.  

"Det blir tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Det kommer att bli enklare för polisen att se till att ett förbud efterlevs.

"En viktig signal från samhället att beteendet att köra bil och hålla i mobilen samtidigt inte är acceptabelt. Regeringens förbud måste följas upp med fler poliser som kan vara ute och informera trafikanter om förbudet", säger Motormännens Carl Zeidlitz.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt rätt!
804
117