Thed Björk och Polestar-Volvo vinner WTCC 2017 – dubbelt upp

Thed Björk och Polestar-Volvo vinner WTCC 2017 – dubbelt upp

Thed Björk och Polestar Cyan Racing skrev in sig i motorhistorien tillsammans med Volvo då Sverige för första gången vunnit ett VM-guld i bilracing. En fantastisk triumf som avslutar ett otroligt år där Sverige vunnit tre av de sex tillgängliga VM-gulden inom bilsporten.

Säsongsfinalen i WTCC kördes på Losail International Circuit i Qatar. Allt var öppet då man tävlade om 60 poäng och Thed Björk hade en knapp ledning med 255,5 poäng över ungraren Norbert Michelisz på 249 poäng. I första racet kom Thed Björk femma och i sista och avgörande blev det en fjärdeplats – men ändå tillräckligt för att vinna WTCC med en marginal på 28,5 poäng (283,5 poäng) då Norbert Michelisz i Honda (255 poäng) inte hade någon riktig tur med sig.

Fjärdeplatsen i sista heatet var precis vad Thed Björk behövde och han fick god hjälp av sin teamkollega Nicky Catsburg som släppte fram Thed en position och sedan kunde vakta bakåt. Därmed minskade risken för en "race incident" som kunde berövat Polestar-teamet VM-guldet. Längre bak i fältet gjorde den tredje Volvoföraren, Yvan Muller, sin S60 väldigt bred och Norbert Michelisz kunde inte avancera i fältet.

Polestar Cyan Racing säkrade dessutom ytterligare en titel till Volvo som bästa tillverkare i WTCC. Totalt blev det 908,5 poäng för Volvo mot Hondas 880 poäng.

"Att bli den första svenska världsmästaren i racing är något jag drömt om sedan jag började tävla!" sa Thed Björk efter sista finalheatet. "Jag kan inte sätta ord på mina känslor just nu. Detta är utan tvekan den största händelsen i min karriär. Säsongsfinalen gick enligt våra planer och ett stort tack till alla i teamet, de är lika mycket världsmästare som jag," sa Thed Björk.

Som vår kunniga krönikör Gergei Farkas berättat finns det sex VM-titlar att slåss om inom bilsporten: Formel 1, rallycross-VM FIA RX, sportvagns-VM FIA WEC, standardvagnsracingen WTCC och sedan två titlar i rally-VM, WRC.

Årets skörd av VM-guld inleddes redan i september då Pontus Tidemand och Jonas Andersson säkrade WRC2-guldet. Johan Kristoffersson krönte en fantastisk säsong i rallycross genom att också tidigt säkra sitt VM-guld. Och nu har alltså Thed Björk och Polestar-Volvo sällat sig till skaran av VM-titlar. Tre VM-guld av sex möjliga – vilket motorsportår för Sverige!

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Imponerande! Stort grattis till Thed Björk, Polestar Cyan Racing och Volvo!
332
3