Fastställt: Streetracebil värd 300.000 ska förverkas

Hovrätten fastställer tingsrättens dom att den person som kört en bil i streetrace har gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik. Bilen, värd cirka 300.000 kronor, ska nu förverkas.

Förra hösten skrev vi om en Ford Mustang i 300.000-kronorsklassen som beslagits av polisen i samband med olagliga streetrace. Bilen ska ha använts i mellan 10 till 20 olagliga streetrace. 

Åklagare ville pröva om polisen i fortsättningen kan beslagta och förverka bilar som använts i allvarliga trafikbrott, men utan att ha någon person åtalad för brott.

Södertörns tingsrätt gick på åklagarens linje att bilen ska förverkas, det vill säga tillfalla staten.

Domen överklagades till hovrätten, där bilens ägare berättade att det finns en annan, snarlik streetrace-bil, i samma garage som den beslagtagna bilen och att det kan vara denna denna som medverkat i flera av de olagliga streetracen.

Hovrätten fastställde dock domen vilket betyder att bilen ska förverkas.

"Eftersom bilen använts vid allvarlig trafikbrottslighet, som har innefattat mycket stora risker för bland annat trafiksäkerheten och som det framstår som utomordentligt angeläget att motverka, är det enligt hovrättens bedömning inte uppenbart oskäligt att förklara den förverkad", skriver hovrätten i domen.

Bilen värderas till närmare 300.000 kronor, och bilens ägare har uppgett att han lagt ned närmare en halv miljon kronor på bilen, bland annat motor, bakaxel och fälgar, skriver Mitt i.

På frågan om det är bra att bilar som beslagtas vid olagliga streetrace kan förverkas, är en överväldigande majoritet av auto motor & sports läsare positiva (1.072 mot 352).

Peter Ataseven, bilägarens försvarare, håller dock inte med om ovanstående och är besviken på domen. Han menar att klienten inte upplåtit bilen till någon med vetskapen om att den skulle köras i olagliga streetrace.

Senast den 29 december måste domen överklagas till Högsta domstolen.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker det är rätt att bilen ska förverkas.
531
458