Biluppgifter.se återinför gratis ägaruppgifter för fordon

Biluppgifter.se återinför gratis ägaruppgifter för fordon
Nu går det att kostnadsfritt ta fram ägare på fordon, hos Biluppgifter.se.

Ska man köpa en bil är det mycket viktigt att identifiera ägaren, annars riskerar man att bli lurad på både bil och pengar. Hittills har Transportstyrelsen varit ensamma om att förmedla ägaruppgifter men nu finns dessa också hos sajten Biluppgifter.se, där även fordonsuppgifterna finns samlade.

Biluppgifter.se hade ägaruppgifter när sajten startade för några år sedan men fick upphöra med dessa uppgifter efter påtryckningar från Transportstyrelsen. Men nu har alltså Biluppgifter.se återinfört möjligheten att även se vem det är som står som ägare till ett fordon.

Transportstyrelsens tjänst innebär att man knappar in registreringsnummer och sedan måste bevisa att man inte är en robot, bland annat genom att klicka på rutmönstret i en bild. Därefter får man fram fordonsuppgifter, men för att få ägaruppgifter måste man sedan använda en e-post adress och Mobilt BankID eller använda sms-tjänsten "Vem äger fordonet?".

Hos Biluppgifter är det en enklare process, ibland behöver man Mobilt BankID men har någon sökt på ägaruppgifter förut behövs det ingen identifiering (denna funktion inför inom kort). Både privatpersoner och juridisk ägare till fordonet redovisas. Som förut finns det en sms-tjänst hos Biluppgifter.se som visar om det finns några skulder på fordonet, som till exempel obetalda parkeringsböter.

Att söka fram fordonets ägare fungerar även i de appar som Biluppgifter.se har utvecklat för iOS och Android.

Den här BMW M3:an är importerad från USA, och det finns en gratis skaderapport att ladda ner. Där ser man att M3:an varit uträknad som "skrot" av försäkringsbolaget. Det går även att ta fram ägaruppgifter på bilen, med hjälp av Mobilt BankID.

Biluppgifter.se har bytt teknisk plattform för sin sajt och databas, vilket bland annat innebär snabbare, daglig uppdatering av uppgifterna. Varje vecka har Biluppgifter.se två miljoner sökningar på fordonsuppgifter och räknar nu med att den siffran ökar kraftigt.

"Det skulle inte förvåna mig om vi ser en fördubbling av trafiken nu när vi även kan visa ägaruppgifter," säger Biluppgifters grundare Christian Nilsson.

Den andra nyheten hos Biluppgifter.se är att man infört gratis skaderapporter från USA. Möjligheten att ladda ner rapporten kommer upp automatiskt när fordonet är importerat från USA. I rapporterna kan man bland annat se om bilen blivit utdömd som skrot av försäkringsbolag. Skaderapporterna från USA har redan hjälpt många bilspekulanter i Sverige att undvika bilar som kanske reparerats på ett bristfälligt sätt. Att bilen blivit "skrotad" i USA och sedan dyker upp i Sverige är något som flera bilförsäljare inte vill skylta med.

 

Man börjar med att ange sitt eget personnummer, det behövs för att aktivera BankID. Det kan dröja några sekunder innan bekräftelsen når fram, men oftast inte mer än 10–15 sekunder. Sedan dyker det upp en länk till sajten Merinfo.se. Klickar man på denna länk går det att få en detaljerad information om fordonsägaren, även se om han/hon äger fler fordon.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tar alltid ägaruppgifter på ett fordon innan jag slår till!
100
4