Nu utökas testerna med självkörande Volvo XC90 i Göteborg

Idag går Volvos Drive Me-projekt in i en ny fas. Utvalda svenska familjer kommer att testa självkörande XC90 på allmänna vägar i Göteborg.

Familjen Hain ingår i Drive Me-projektet och har fått nycklarna till sin "självkörande" Volvo XC90.

De två första familjerna har nu fått tillgång till de Volvo XC90 som de ska använda i Drive Me-projektet. Ytterligare tre familjer får sina bilar under nästa år, och kommande fyra år ska uppemot 100 personer involveras i projektet.

Volvo planerar att ha en helt autonom bil till försäljning 2021. 

"Vi räknar med att lära oss mycket genom att engagera de här familjerna, och vi kommer att använda oss av deras erfarenheter för att forma utvecklingen av vår teknik", säger Henrik Green, Senior Vice President för företagets R&D-avdelning.

Bilarna är utrustade med den senaste förarassistanstekniken. De har dessutom en kameror och sensorer som övervakar deras beteende och ger bilen information om omgivningen.

Under det inledande stadiet kommer föraren att ha händerna på ratten och hela tiden övervaka körningen när de använder sina bilar. Men med tiden kommer alla deltagare i projektet, efter att de har fått specialutbildning, att introduceras till bilar med mer avancerade funktioner för assisterad körning.

Testerna av mer avancerade bilar kommer doxk att äga rum i kontrollerade miljöer och under övervakning av en säkerhetsexpert. Ingen teknik kommer att introduceras om det finns frågetecken kring hur säker den är.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle vilja delta i Drive Me-projektet.
98
19