Volvo bekräftar: Då kommer AdBlue-rening till dieselbilarna

Volvo bekräftar: Då kommer AdBlue-rening till dieselbilarna

Volvos dieselbilar har hittills inte haft någon särskild AdBlue-rening av avgaserna, som många konkurrenter haft i flera år. AdBlue är en vätska som måste fyllas på då och då och som minskar utsläppen av skadliga kväveoxider. Den typen av utsläpp bidrar till giftig luft och är skadliga för hälsan.

Hos Volvo har införandet av AdBlue-rening alltså dröjt, och många bilköpare är oroliga för att andrahandsvärdet blir lidande om utsläppen inte renas ordentligt. Inte heller i den dyra toppmodellen XC90 D5 har systemet funnits, och det är den främsta anledningen till att bilen släppte ut 15 gånger mer skadliga utsläpp i verkligheten än i testlabbet, enligt ett test som tyska auto motor und sport gjorde tidigare i år.

AdBlue kommer – men i etapper

Nu har Volvo flaggat för att AdBlue-rening är på gång. Alla modeller ska få den här typen av rening, men inte samtidigt.

• Volvo XC90 D5 och samtliga versioner av nya XC60 och XC40 har fått AdBlue-rening från och med tillverkningsvecka 46 i år.

• Resten av modellprogrammet ska få AdBlue-rening senare, med start tillverkningsvecka 17 nästa år.

De här uppgifterna kommer från Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Car Sverige. Hon påpekar att alla som beställer en ny Volvo idag (alltså inte en lagerbil) får en bil med nya utsläppsreningen som då är certifierad enligt de nya Euro 6D Temp-reglerna som gäller fram till 2020.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle kunna tänka mig att köpa en ny dieselbil idag.
1165
461